DOM USRED ŠUME

Cevasta forma sa reflektujućom fasadom okružena zelenilom postavljena na brdu najnoviji je primer objekta za privremeni smeštaj u prirodi.

 

Cevasta forma sa reflektujućom fasadom okružena zelenilom postavljena na brdu najnoviji je primer objekta za privremeni smeštaj u prirodi.

privremeni smeštaj

Refleksiju daje obloga od nerđajućeg čelika. Originalna ideja sprovedena je u realnosti i predstavlja praktičnu i kompaktnu „kućicu“ za odmor i relaksaciju. Izgledom asocira na omot albuma „Tubular Bells“ Majka Oldfilda. Svakako zapanjujuće arhitektonsko delo koje spaja modernu umetnost i nove tehnologije sa „atmosferom“ udobnog doma.

Obuhvata površinu koja je slična onoj koju zauzimaju uske kuće tipične za područje Severne Amerike. Duga je 12 metara a široka svega 3,5 metra. Zbog veličine namenjena je za kraći boravak, uglavnom za odmor preko vikenda od par dana. Unutar ove konstrukcije raspored je prilično jednostavan. Sve je uređeno u okviru jednog nivoa i sadrži i mali balkonski prostor. Tu su smešteni i kupatilo sa tušem i toaletom. Na drugom mestu nalazi se jednostavna čajna kuhinja sa mikrotalasnom rernom, ormarićima i sudoperom. Tu su i ugrađeni bračni krevet i radni sto.

Konstrukcija podseća na trup broda i sastoji se iz čeličnog okvira sačinjenog od više poprečnih rebara koje mu daju odgovarajuću potporu i snagu da „stoji“ na brdu bez savijanja. Osnovu okvira čine nosiva rebra postavljena na međusobnom nagibu od 500mm, povezana pomoću horizontalnih vođica. U temelju je konstrukcija pričvršćena samo sa šest vijaka. Izolacija je urađena od poliuretanske pene tako da pomaže u održavanju prijatne temperature čak i tokom veoma niskih temperatura. Teška je približno 12 tona.

Na ulazu u „kuću“ postavljena su staklena vrata koja se nalaze na suprotnoj strani u odnosu na terasu. „Russian Quintessential“ projektovao je Sergej Kuznjecov, glavni gradski arhitekta Moskve. U realizaciji projekta učestvovala je i ruska građevinska firma KROST. Konstrukcija je napravljena za festival „Archstoyanie“ u Nikolo-Lenivetsu u regiji Kaluga u Rusiji.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs