NOVA TALIBANSKA PRAVILA

Talibanske vlasti najavile su da će muzika u Avganistanu biti zabranjena, jer to smatraju neislamskim, a žene koje putuju na nekoliko dana moraće da imaju muškog pratioca.

 

Portparol talibana Zabihulah Mudžahid za „Njujork tajms“ najavio je da će muzika u Avganistanu biti potpuno cenzurisana.

muzika u avganistanu

– Muzika je u islamu zabranjena, ali se nadamo da možemo ubediti ljude da ne rade takve stvari, umesto da vršimo pritisak na njih – izjavio je Mudžahid.

Iako će ženama na kraju biti dozvoljeno da se vrate na posao i odlaze u škole i bolnice, Mudžahid najavljuje da će za putovanja koja traju nekoliko dana morati da imaju muškog pratioca.

Sugerisao je da će ženama ubuduće biti dozvoljeno da se vrate na posao sve dok nose maramu za pokrivanje glave. Dodao je i da je bez osnova zabrinutost da će talibani ponovo prisiliti žene da ostanu zatvorene u kućama.

U reagovanju na izveštaje da se talibani već svete onima koji su im se protivili, Mudžahid je rekao:

– Želimo izgraditi budućnost i zaboraviti ono što se dogodilo u prošlosti.

Prema njegovim tvrdnjama, stvari će biti drugačije pod ovom talibanskom vladavinom od prethodnog režima.

Napominje da će oni sa urednim putnim ispravama moći da napuste zemlju, te da njegov režim neće loviti bivše prevodioce i druge koji su godinama radili za američku vojsku.

Mudžahid je, međutim, izrazio frustraciju zbog napora povezanih sa američkom evakuacijom.

– Ne bi trebalo da se mešaju u našu zemlju i da nam oduzimaju ljudske resurse: lekare, profesore i druge ljude koji su nam ovde potrebni. U Americi bi mogli postati mašine za pranje sudova ili kuvari. To je nehumano – poručio je on.

Ali, kako dodaje, još se nada da bi talibani mogli izgraditi dobre odnose sa međunarodnom zajednicom, navodeći da su već sarađivali sa međunarodnim liderima u oblasti borbe protiv terorizma, iskorjenjivanja opijuma i smanjenja izbeglica na Zapadu.

Njegovi najnoviji komentari dolaze samo dan nakon što je na konferenciji za novinare izjavio da bi žene trebalo da ostanu zatvorene „dok ne uspostavimo novu proceduru“, odnosno dok talibani ne obuče svoje snage da ne uznemiravaju žene.

– Zabrinuti smo da bi naše snage, koje su nove i koje još nisu dobro obučene, mogle da zlostavljaju žene. Ne želimo da naše snage, ne daj Bože, povređuju ili uznemiravaju žene – izjavio je tom prilikom Mudžahid.

Naglasio je da će plate žena biti isplaćivane u njihovim domovima, ponavljajući ono što je Ahmadulah Vasek, zamenik talibanskog odbora za kulturu, rekao za „Njujork tajms“, a to je da talibani „nemaju problema sa ženama koje rade“ sve dok nose hidžab.