SAZNAJTE ŠTA GA MUČI

U eri prilično starih polovnih automobila na našem auto-tržištu, posebnu pažnjutreba obratiti na vitalne delove automobila.

 

Pored motora, koji se opravdano zove srcem svakog četvorotočkaša, menjač je jedan od delova na koje se mora obratiti naročita pažnja. Upravo neki jedva primetni nedostaci utiču na kvarove kojima je manuelni upravljač često izložen.

kvarovi

Najčešći problem sa manuelnim menjačem

Ukoliko se prilikom menjanja brzine kvačilo ne pritisne dovoljno, čuće se prilično neprijatan zvuk koji podseća na škripanje ili struganje. Ukoliko se ponovi nekoliko puta, može da ošteti sinhroni prsten stepena prenosa na kome se trenutna promena brzine odvija. Prilikom oštećenja sinhronih prstena, koji služe da izjednače broj obrtaja između dve osovine, da bi se stepen lakše promenio, dolazi upravo do gubitka njihove funkcije. U vožnji se ovaj problem manifestuje kao povećanje otpora na ručici menjača prilikom menjanja brzine. U najgorem slučaju moguće je potpuno oštećenje menjača i gubitak prenosa. Tada se može desiti da, pri velikoj brzini, auto prebaci iz izratito visokog stepena prenosa brzine u najnižu brzinu. To dalje može izazvati mehanička oštećenja motora.

Kvarovi motora

Kada se automobil sam gasi, kada radi isprekidano, kada troši previše goriva i kada se pregreva, govori se o kvaru motora. Razlozi mogu biti brojni. To može da bude vlaga na provodnicima električnih instalacija, loš kontakt na električnim instalacijama ili prljave svećice.

Motor troši više goriva od onog što je uobičajeno, kada dođe do prljanja prečistača za vazduh i to se lako može srediti produvavanjem pumpom ili jednostavnom zamenom.

Kao i kad je u pitanju odlazak doktoru kada čoveka nešto boli, tako je isto poželjno otići majstoru kada zasvetli čuvena narandžasta lampica za proveru motora na instrument-tabli. Baš kao i kod ljudi, svako oklevanje može da izazove dodatno pogoršanje problema. Kada se oseti i najmanja nepravilnost u radu motora, potrebno je, kao u brzo izrečenoj televizijskoj reklami, obratiti se najbližem majstoru ili servisu radi detaljne dijagnostike i popravke.

menjač kvar

Kvarovi na sistemu za napajanje goriva

Kod napajanja automobila gorivom, dešava se povremeno da se cevovod za dovod goriva zapuši. Kvarovi su isto tako mogući i na pumpi za gorivo i karburatoru kod starijih modela. Ukoliko se, prilikom davanja kontakta, ne čuje zujanje, pumpa za gorivo je vrlo verovatno u kvaru.

Kvarovi kočionog sistema

Kada se u vožnji primeti da auto zanosi u jednu stranu prilikom kočenja ili da je pedala kočnice prilično mekana, to je signal da se radi o dotrajalim gumicama na kočionom cilindru, curenju ulja na kočionom sistemu ili zamašćenim oblogama kočnica.

Rešenje

Većini vozača se može desiti da im u nekom trenutku na automobilu otkaže baš deo koga u tom trenutku nema u prodavnicama auto delova ili da, ukoliko voze model, koji se ne sreće često na našim putevima, budu prinuđeni da plaćaju previsoke cene preprodavcima. Stovarište, osim niže cene, nudi i mogučnost da se kupljeni delovi plate odloženo, što je od vitalnog značaja ukoliko vozaču auto hitno treba. Većina delova se uvozi iz zemalja koje imaju strogu kontrolu kvaliteta, što uvek predstavlja veliku prednost kada se radi o pouzdanosti i bezbednosti nekog vozila.