DEPONIJA ILI POKLON SIROMAŠNIMA

Budući da potražnja pada, a rok trajanja je ograničen, sve više vakcina nemačke pokrajine bacaju u smeće. Sada je plan da se višak pokloni siromašnjijim zemljama.

 

Od početka pandemije, Bavarska je bacila ukupno 53.000 doza vakcine, od kojih je više od polovine „prijavljeno kao odbačeno“ samo u julu. Sve je više vakcina u Nemačkoj koje završe u smeću.

sve više vakcina

„Porast količine bačenog cepiva tokom leta je direktna posledica pada spremnosti stanovništva na cepljenje“, saopštilo je bavarsko Ministarstvo zdravstva na upit nemačkog javnog servisa.

I u Baden-Virtembergu je rok trajanja 4000 doza cepiva AstraZeneka istekao krajem jula, zbog čega su one „propisno uništene“, kako piše tamošnje Ministarstvo zdravstva.

Slične su akcije s sprovođene i u drugim nemačkim saveznim pokrajinam.

Ove sada bačene vakcine su već bile isporučene centrima za cepljenje. Nejasno je koliko je doza cepiva bilo odstranjeno kao neupotrebljivo u privatnim medicinskim ordinacijama, jer lekari to ne moraju nikome prijavljivati.

Višak vakcina kojima nije prošao rok upotrebe, pokrajine vraćaju saveznoj vladi. Budući da je trenutno potražnja vakcina znatno manja od ponude, savezno Ministarstvo zdravstva je najavilo da će „tokom augusta“ prestati da pokrajina isporučuje količine na koje imaju pravo po ključu – broj stanovnika. Ubuduće će se pokrajinama isporučiti samo ona količina koju naruče.

Sada – donacije

Sada, kada je domaće stanovništvo podmireno, Nemačka je najavila da će narednih dana isporučiti 1,3 miliona doza AstraZeneke inicijativi COVAX koja distribuira cepiva siromašnijim zemljama. Savezno ministarstvo je takođe najavilo da će tokom augusta odustati od daljnjih narudžbi vakcine Džonson & Džonson – u korist drugih evropskih zemalja.

Nemačka je još 7. jula odlučila da 30 miliona doza vakcina AstraZeneka i Džonson & Džonson donira trećim zemljama. 80 posto toga je namenjeno COVAX -u, dok će se 20 posto dati direktno pojedinim zemljama.

Vakcine iz Bajontek-Fajzer i Moderna se neće distribuirati u druge zemlje – držaće se u centralnom skladištu vakcina za celu Nemačku.

Na međunarodnom planu, EU trenutno donira relativno malo vakcina siromašnijim zemljama. Prema internom izveštaju EU od 2. augusta, SAD su do sada dale 59,8 miliona doza u 45 zemalja. U sledećih nekoliko sledi slijedi još 20 miliona doza.

Kina je već donirala 24,2 miliona doza za 71 zemlju. EU je donirala samo za 36 zemalja 7,9 miliona doza, od čega 3,3 miliona putem COVAX -a.

Krajem prošle sedmice Žozep Borel je kritikovao činjenicu da EU sa svojim do sada oskudnim isporukama u Afriku i Latinsku Ameriku rizikuje da u tamošnjim zemljama izgubi uticaj u odnosu na Kinu.

Izvor: DW.com