PAZITI NA PRAVILA

Mnogo je teže imati nered u nama nego se na poredak naviknuti, kaže jedan od poznatijih pravoslavnih duhovnika otac Makarije. On tvrdi da nas poredak čuva od gneva, ljutnje, svađe i mnogih drugih zala.

 

Istina, da nered po sebi nikakvo nije bezakonje. On nas u najvažnijim dužnostima našim čini zaboravnima, lišava nas najdragocenija vremena i čini nas jednom reči nezadovoljnima.

nered u nama

Ja poznajem dosta njih, koji su Bog zna kako prilježni, no iz uzroka toga, što u mnogo čemu i pri kojekakvim malenkostima vreme troše, nikakvo delo svoje ne mogu kao što bi trebalo, da dovrše.

Zato, sine moj ljubazni, razdeli vreme tvoje koliko je moguće, s najvećom pažnjom i ne rasejavaj misli tvoje, da ono, što ti je najnužnije ne zaboraviš. Pri svakom delu tvom upravi misli tvoje na određeni ti posao, i sve, što si dobro i korisno namislio, trudi se da izvršiš.

Ono što danas uraditi možeš, ne ostavljaj za sutra i od sutra za danas, jer nije moguće, da onaj, koji se na poredak navikao nije, u poslu svome tako uspevati može, kao onaj, koji određena na ta pravila svoja prilježno pazi; mnogo je teže biti čoveku neurednu, nego se na poredak naviknuti.

Rasudi samo, kako je onome, koji je stvar kakvu zabacio, pa ne može da je nađe kad mu najvećma treba tumara, i okreće se ovamo, onamo, ljuti se, gubi vreme, psuje, grdi. Eto šta čini nered. Koji svaku stvar na određeno joj mesto ostavlja, onaj ne treba da je traži i da od jeda groznicu na sebe navlači.

Poredak čuva nas od gneva, ljutnje, svađe, psovke i drugih mnogih zala, zato budi, sine ljubazni, u vršenju svakoga posla tvog tačan, i trudi se, da ti svagda iz ruku čisto izađe.