DVA SASTOJKA

Sirup od luka se smatra najpopularnijim narodnim lekom napravljenim od povrća. Ovaj prirodni lek, koji su koristile naše bake i prabake, ponovo je u modi.

 

Luk je među najpopularnijim i nakorišćenijim povrćem u celom svetu. Ni neprijatan miris i oštar ukus ne obeshrabruju ljude da jedu čak i sirov luk. Čemu duguje svoj uspeh? Osim toga, on ne samo da se koristi u kulinarstvu, nego se smatra i lekom protiv mnogih bolesti, uključujući običnu prehladu.

sirup od luka

Sirup od luka se smatra najpopularnijim narodnim lekom napravljenim od povrća. Iako zvuči veoma apetitno, ovaj prirodan lek koji su koristile naše bake i prabake, ponovo je u modi.

Šta je sirup od luka?

Recept je jednostavan – sve što treba da uradite jeste da dodate veliku količinu meda u luk i da ga ostavite na kratko kako bi pustio sok. Nažalost, sirup ima neprijatan ukus i miris – slatkoću, pomešanu sa pikantnom aromom luka. Uprkos tome što med blago umekšava sirove note, ne može da se izbegne miris luka.

Iako se ideja o kombinovanju luka i meda čini pomalo kontroverznom i odbojnom, dobijeni lek može da učini čuda. Vekovima je sirup od luka cenjen zbog njegove sposobnosti da se bori sa prehladama i da ojačava imunitet organizma. Ali to nije sve. Šta vredi da znate o sirupu od luka i zašto se smatra unikatnim sredstvom za dobro zdravlje?

Po čemu je poznat sirup od luka?

Sam luk je među najzdravijim povrćem koje obezbeđuje bogatstvo dragocenih vitamina i minerala, kao i baktericidne i hranljive materije koje imaju pozitivan efekat na imunološki sistem organizma.

Sirup od luka je pre svega poznat kao iskašljavajuće sredstvo zahvaljujući jedinjenjima koja razređuju sluz nakupljenu kao rezultat bolesti. Upotreba sirupa od luka se uglavnom preporučuje tokom jesenjeg-zimskog perioda kada je telo najosetljivije na infekcije.

Glavni zadatak sirupa je da očisti gornje disajne puteve. Njegova iskašljavajuća svojstva pomažu u lečenju neprestanog kašlja, kako suvog, tako i mokrog. Ovaj efikasni prirodni lek je koristan i kod lečenja upaljenog grla, faringitisa, laringitisa i sinusitisa.

Sirup od luka se uglavnom koristi za lečenje prehlada, ali dobro deluje i kod problema sa mokraćnom bešikom, s obzirom na to da su flavonoidi u luku diuretici. Osim toga, oni omekšavajuće deluju u slučaju visokog nivoa ureje u krvi i belančevina u urinu.

Međutim, daleko od toga da su ovo sva dragocena svojstva koja sirup od luka poseduje. Osim toga, on je odličan antiseptik – kada se primenjuje lokalno, pomaže lečenju kožnih infekcija i ubrzava zarastanje rana. Ublažava opekotine i ublažava bol nakon ujeda insekta. Još se koristi i u narodnoj medicini kao čudotvorni lek, na primer kod reumatskih bolova.

Ovaj prirodni proizvod na osnovni luka je veoma bogat dragocenim vitaminima: A, B1, B2, C i PP, kao i mineralima: cinkom, fosforom, selenom, kalcijumom i gvožđem.

BioColon oglas kapi za nervozna creva

Cink učestvuje u regulisanju rada unutrašnjih organa, uključujući pankreas, što utiče na pravilnu sekreciju insulina. Osim toga ima blagotvoran efekat na kosti i pomaže u lečenju reumatizma.

Cink je veoma važan element za kožu, kosu i nokte, a njegov deficit dovodi do pogoršavanja kože. Štaviše, ovaj mineral pomaže u lečenju akni i čireva.

Selen se sreće u prirodi u mikroskopskim količinama, ali je veoma važan element za pravilno funkcionisanje u ljudskom telu. Na prvom mestu, on je neophodan za pravilno funkcionisanje enzima koji štite ćelije od oštećenje od slobodnih radikala i toksina.

Selen je takođe od suštinskog značaja za pravilno funkcionisanje štitne žlezde. Štaviše, on podržava lečenje bola od reumatoidnog artritisa i lek je za depresiju, iako prekomerna upotreba može da izazove simptome depresije i poremećaje nervenog sistema.

Fosfor je odgovoran za zdravlje i jačinu kostiju i zuba. Takođe je važan element za pravilno funkcionisanje nervnog sistema, uključujući provođenje nervnih impulsa po nervnim vlknima, kao i održavanje acido-bazne ravnoteže u telu.

Vitamin C, nazvan još i askrobinska kiselina, je najpopularniji vitamin koji se koristi za jačanje imuniteta i poznat je kao lek protiv prehlade. Upravo ovaj vitamin je najaktivniji u sirupu od luka.

Vitamin C je od velikog značaja za funkcionisanje organizma, s obzirom na to da učsetvuje u mnogo različitih procesa koji potiču od njega. Osim toga, askrobinska kiselina je moćan antioksidans koji uništava slobodne radikale, odgovorne za proces starenja kože.

Recept za sirup od luka

Ogulite i isecite 2-3 velike glavice luka. Stavite u teglicu, pokrijte medom, izmešajte. Ostavite smesu pokrivenu na otprilike pet sati dok luk ne pusti sok. Gotov sirup procedite kroz gazu.

Kada pravite sirup, možete da koristite šećer umesto meda, ali ovo je definitivno manje zdravo. A da biste pojačali efekat ovog prirodnog preparata, možete dodati limunov sok, đumbir i beli luk u njega.

Sirup od luka za decu i trudnice

Žene koje očekuju bebu ne treba same da se leče čak i u slučajevima obične prehlade. Međutim, sirup od luka je nezamenjivi lek za trudnice, budući da je bezopasan za bebu.

Deca iznad 1 godine mogu mirno da uzimaju sirup od luka kao prirodan lek protiv kašlja. Maksimalna doza za dete je 1 kašičice tri puta na dan.

Sirup od luka je sredstvo za iskašljavanje i ne sme da se koristi tokom noći. Najbolje je da ga uzimate maksimum 2-3 sata pre spavanja.

Kako da čuvamo sirup od luka?

Sirup od luka čuvajte u gusto zatvorenoj staklenoj teglici. On čuva svoja korisna svojstva tokom 2 nedelje, ali samo ako se čuva u frižideru. Na sobnoj temperaturi on će brzo izgubiti sve svoje koristi.

Izvor: Bonapeti.rs