POŽAR SE ZAUSTAVIO

Ispred manastira Svetog Davida na Eviji vatrena stihija zaustavila se Božjom promisli. Priroda je opet pokazala svoju moć, a Gospod moć čudotvorenja.

 

Zbog požara koji besne na Eviji, turisti su evakuisani iz mnogih mesta, a prava drama odvijala se ispred manastira Svetog Davida čiji su monasi odbili da se evakuišu. Sve oko manastira je izgorelo – on je ostao netaknut, nema racionalnog objašnjenja, kao da se dogodilo čudo božije, kaže Dragan Vukić koji boravi na tom ostrvu.

ispred manastira

Ovaj turistički vodič našao se u poznatoj grčkoj banji Lutra Edipso, oko 35 kilometara od manastira Svetog Davida koji je nedavno bio ugrožen. On odlično poznaje Eviju, ali i stanovnike ostrva koji su mu preneli šta se zapravo događalo ispred i oko manastra Svetog Davida.

Monasi u molitvi čekali vatru

Vukić nam je prvo preneo da je tačna informacija da monasi nisu želeli da napuste svetinju, molbe vatrogasaca da odu nisu slušali, ostali su u crkvi, u molitvi.

„Nisu hteli da ostave vredne crkvene knjige, ali pre svega mošti svetog Davida Evijskog, ali i grob Svetog Jakova Calikijskog, koji je bio arhimandrit manastira osamdesetih godina prošlog veka. On je proglašen za sveca, ovde su tim povodom pre četiri godine bili ruski, vaseljenski, ali i rumuhski i naravno grčki patrijarh. Nisu želeli da ga ostave, to su većinom stariji monasi koji su ga poznavali, koji su živeli u manastiru dok ga je vodio“, objašnjava Vukić.

Čudo božije na Eviji

On dodaje da je priroda ponovo pokazala svoja čuda, ali da su na Eviji svi sigurni da se juče dogodilo i čudo božije.

„Kako se vatrena stihija približavala manastiru, desilo se nešto neverovatno. Na snimku lokalnih vatrogasaca koji gase to može da se vidi. Neverovatno je, svuda gori oko manastira, a znate da Grci imaju tradiciju izgradnje crkvica koje su zaveštali samom manastiru – ni jedna od njih nije izgorela. To je nešto neverovatno! Gorela su stabla oko tih crkvica, oko samog manastira, pristupni put je zadržao deo vatrene stihije, ali gore, oko izvora, oko pećine isposnice Svetog Haralamposa, gde je jedno vreme živeo i Sveti David, tu je sve izgorelo“, objašnjava Vukić.

Izgorele šume

On dodaje da je oko 200 vatrogasaca i volontera ostalo da čuva manastir kada je glavni pravac vatre prošao preko njega. Objašnjava da lokalno stanovništvo sakuplja ricinu u kesama, a to i jeste bio najveći problem, kada se smola zapali, jako je teško ugasiti požar.

„Sada je tamo, nažalost, pustoš. One prelepe šume, u koje kada zađete, kao da ste na Tari, a ne u Grčkoj, potpuno su izgorele. Požar se sada pomerio malo južnije, ka mestu Dafni. Konstantno vidimo helikoptere koji lete, stigli su i kanaderi iz čitave Grčke da pomognu da se požar ugasi, da se konačno završi ova drama“, kaže Vukić.

Izvor: Sputnjik