UZBUNA PRED BOLEST

Ljudsko telo sposobno je da pruži jasne signale kada je u riziku od oboljevanja od najtežih bolesti. Nastanak tih znakova upozorenja, koji su poznati kao onkometabolički sindrom (OMS), može se uglavnom sprečiti.

 

Ljudski organizam zavisi od kvalitetne ishrane da bi se održao zdravim. Kao i zemlja kada je posađena, obilna zaliha hranljivih sastojaka i ostalog kvalitetnog materijala osigurava da ona ne proizvede ništa drugo nego samo dobre stvari.

onkometabolički sindrom

S druge strane, nedostaci i loša ishrana dovode do nedostatka rasta i razvoja biljke. U slučaju ljudskog organizma, to može dovesti do razvoja ozbiljnih bolesti poput raka. Dobra vest je da naše telo zna kako da nam pruži signale kada smo u riziku od oboljevanja. A ovi znakovi upozorenja, poznati kao onkometabolički sindrom (OMS), uglavnom se mogu sprečiti.

Šta je onkometabolički sindrom (OMS)?

Prema nutricionističkom onkologu dr Žanu Volasu, onkometabolic sindrom (OMS) je skupina prehrambenih i metaboličkih faktora koji mogu uticati na rast i progresiju raka. U osnovi ima iste simptome kao metabolički sindrom (MS), kao što su oslabljena sposobnost regulisanja šećera u krvi i insulina, uvećan obim struka, povećani trigliceridi, nizak dobar holesterol (HDL) i povišeni krvni pritisak. Ovi simptomi su takođe povezani sa rizikom od kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa.

Da bi se sprečio OMS, neophodno je kontrolisati sledeće metaboličke faktore:

– Šećer u krvi
– Nivo estrogena
– Imuna funkcija
– Unos hranljivih sastojaka
– Upala

Ukoliko se OMS uzme olako, moguće su sledeće posledice:

– Povećanje rizika od recidiva
– Povećanje rizika od komplikacija nakon operacije ili lečenja
– Povećanje upale
– Uticaj na imuni odgovor
– Povećanje cirkulirajućih estrogena

Hronična upala je povezana sa mnogim bolestima koje nose visoku stopu smrtnosti. Ona vremenom može prouzrokovati oštećenje DNK što dovodi do karcinoma. Poznato je i da bolesti creva kojima je karakteristika hronična upala povećavaju rizik od nastanka raka debelog creva. Sa druge strane, cirkulirajući estrogeni povezani su sa rizikom od nastanka raka dojke kod žena u postmenopauzi.

Sweden bitter oglas 900px

Kako sprečiti nastanak OMS?

OMS može biti povezan sa različitim bolestima, ali nije potpuno neizbežan. Prema naturopatskom lekaru T. R. Morisu , postoje mnoge stvari koje ljudi mogu učiniti da bi telo bilo manje gostoljubivo za nastanak raka. To su:

  • Jedenje hrane povezane sa remisijom

Izbegavanje konzervirane i prerađene hrane, komercijalno uzgojenog mesa, zaslađenih namirnica i alkoholnih pića dovodi do većih šansi za spontanu regresiju. U hranu koju preživeli od raka češće jedu spadaju brokoli, praziluk, luk, karfiol, prokelj, šargarepa, tikvice, mahunarke, jabuke i kruške.

  • Smanjenje upale

Povišeni nivoi CRP ili C-reaktivnog proteina (marker upale) koreliraju sa umorom, lošim kvalitetom života, gubitkom težine i kraćim preživljavanjem. Da biste sprečili porast CRP, dajte prednost prioritetnoj potrošnji divljih riba i životinjskih proizvoda hranjenih travom. Suplementacija ribljim uljem, koje sadrži DHA i EPA, takođe će pomoći. Dobijanje adekvatnog sna svake noći je još jedan prioritet.

  • Povećanje vitamina D3

Vitamin D proizvodi telo kada je izloženo suncu. Vitamin D pomaže pri rastu ćelija, stvaranju kostiju, jačanju imunološke funkcije i smanjenju upale. Za ljude koji veći deo dana borave u zatvorenom prostoru, postoje namirnice koje mogu jesti i koje pružaju vitamin D. Neki od primera hrane bogate ovim vitaminom su losos, sardine, pečurke, žumance i obogaćeni mlečni proizvodi.

  • Smanjenje nivoa stresa i estrogena

Stres podstiče upalu. Mogu ga uzrokovati životni događaji, ali ga i određena hrana može pogoršati. Hrana koju treba izbegavati kada ste pod stresom jeste ona koja sadrži šećer, veštačke zaslađivače, kofein, prerađene ugljene hidrate i alkohol. S druge strane, namirnice i začini poput crnog bibera, cimeta, kurkume, ruzmarina i manga pomaže u snižavanju nivoa stresa.

Što se tiče estrogena, hrana koja smanjuje aktivnost aromataze može da normalizuje nivo stresa. Krstasto zeleno povrće, grejpfrut, đumbir, mahunarke, timijan i bosiljak neke su od tipova namirnica koje mogu pomoći kada je povećan nivo estrogena.