DRŽAVA ISPREPLETANIH KULTURA

Tajland se nalazi u jugoistočnoj Aziji i nije slučajno što se naziva zemljom osmeha. Predstavlja jednu od najpopularnijih svetskih destinacija.

 

Bez obzira na to da li ste izabrali plaže na jugu ili sela na severu, doživećete nešto neverovatno. Gradovi Bangkok i Chiang Mai su glavni trgovinski centri sa neverovatno bogatom i raznovrsnom ponudom. Atrakcije koje nudi Tajland su raznolike, a svaka od njih pruža nezaboravno iskustvo.

tajland

Tajland je etnički heterogena zemlja

Nije slučajno što se Tajland smatra zemljom raznih kultura, jer su različite kulture kako po gradskim regijama tako širom države široko rasprostranjene. Stanovništvo je etnički heterogeno i imaćete priliku da srećete Tajlanđane, Mone, Laotiane, Persijance, Indijce, Kineze i dr.

Thai kultura je prisutna po celom kraljevstvu, a u brojnim hramovima se odvijaju budistički obredi i smenjuju se razni festivali tokom cele godine.

Bangkok kao prestonica hedonizma

Pre nego što se uputite u obilazak Bangkoka, ne bi bilo loše da nabavite mapu koja je izuzetno detaljna, što će vam olakšati snalaženje u ovom velikom i haotičnom gradu. Ulice obiluju kafićima i tezgama sa hranom, a transportni sistem je raznovrstan, tako da su vam sem taksija na raspolaganju metro i moto-taxi. Bez obzira na to što taksi nije skup, potrebna vam je dodatna doza opreza, jer kada taksista prepozna turiste neretko se dešava da promeni cenu vožnje.

Šta obavezno morate videti u Bangkoku?

S obzirom na šarenoliku ponudu, šta god da odaberete sigurno nećete pogrešiti. Mada, postoje neki objekti koje pod obavezno morate posetiti kada se nađete u ovoj haotičnoj prestonici.

Veličanstvena palata ( Grand Palace)

Grand Palace je glavna atrakcija grada. Kako od izuzetnog istorijskog značaja, tako i od načina gradnje. Da biste obišli ovo neverovatno zdanje, potrebno je da odvojite nekoliko sati. Uživaćete u lavirintu kraljevskih dvorana, hramova kao i drevnih relikvija od kojih je svakako najznačajnija hram Smaragdnog Bude.

buda tajland

Kraljevski muzej slonova

Ukoliko ste i dalje u obilasku Veličanstvene palate, ne propustite da posetite muzej slonova. S obzirom na to da slonovi imaju veoma važnu ulogu u životima Tajlanđana, posetom ovom muzeju ćete mnogo bolje upoznati njihovu kulturu i način života.

Wat Pho hram

Ovo je atrakcija koju svakako treba posetiti. S obzirom na to da predstavlja najzanimljiviji i najposećeniji hram u Tajlandu, sasvim je razumljivo što je ovde uvek velika gužva. U njemu se nalazi impozantna zlatna skulptura ležećeg Bude, tako da je ovde primetno mnoštvo turista iz celog sveta. Inače, ovaj hram se smatra i vodećom školom za masažu, tako da vam preporučujemo da se baš na ovom mestu prepustite čarima tajlandske masaže.

Wat Phra Kaew

Ovaj hram predstavlja jedan od najlepših i najsvetlijih budističkih hramova u Tajlandu. Drugačije se naziva Hram smaragdnog Bude čija se velika statua nalazi na vrhu oltara i uvek je obučena u skladu sa godišnjim dobom, odnosno u skladu sa kišnom, suvom ili vrelom sezonom. Ceremoniju presvlačenja smaragdnog Bude obavlja sam kralj.

Wat Arun

Drugačije se naziva hram zore i predstavlja jednu od najimpresivnijih građevina Tajlanda. Šareni tornjevi se uzdižu iznad reke i predstavljaju pravu atrakciju za turiste, posebno u momentima izlaska i zalaska sunca, jer su fotografije napravljene u tim trenucima zaista nesvakidašnje.

Vikend pijaca ( Chatuchak)

Ova čuvena pijaca je veličine fudbalskog stadiona, tako da će vam trebati nekoliko sati da je obiđete. Osim što možete pokupovati suvenire za poklon, ovde možete i ručati.

Lumpini Park

Ovaj park je najveći u centru Bangkoka i predstavlja idealno mesto za beg od gradske vreve. Obiluje stazama za trčanje, biciklističkim stazama, kao i prostorom za igru i izlete. Osim toga, ovde možete iznajmiti čamac i uživati u vožnji jezerom.

Tajland osim Bangkoka nudi i druge brojne atrakcije

Poznato je da je ugled Tajlanda zasnovan na sjajnim pejzažima, ljubaznom stanovništvu i na plažama koje su poznate širom sveta. Sever Tajlanda je poznat po pejzažima od kojih zastaje dah, posebno zapadna regija u blizini granice sa Mjanmarom koja obiluje neravnim, ali lepim terenom i planinskim džunglama. Brojni hramovi i vodopadi koji se ovde nalaze doprinose vedroj atmosferi i neobičnim vibracijama koje redovno privlače turiste.

Nacionalni park Khao Yai

Ovo je idealno mesto u kome ćete imati priliku da vidite izuzetno poštovane životinje na Tajlandu. Egzotične ptice grabljivice, slonovi ispod vodopada, majmuni i druga tropska stvorenja su stanovnici ovog nacionalnog parka koji obavezno morate posetiti. Ukoliko vam nije dovoljan jedan dan za obilazak, imate mogućnost da kampujete u ovom parku.

Stari grad ( Sukhothai) kao drevna prestonica Tajlanda

Ovo predstavlja omiljenu destinaciju za ljubitelje fotografije i istorije. Atrakcije koje se ovde mogu videti govore o dugoj istoriji budističke pravednosti. Svaka struktura ima svoju drevnu priču, što je posetiocima veoma zanimljivo.

Istorijski grad ( Ayutthaya)

Ovde ćete imati priliku šetajući kroz romantične ruševine davne prestonice da uvidite svu slavu drevnog Tajlanda. Stare palate i hramovi predstavljaju testament današnjim naraštajima.

Plutajuće pijace Tajlanda

U blizini Bangkoka postoji nekoliko plutajućih pijaca, a da biste ih obišli moraćete da ustanete rano, baš kao i prodavci koji u drvenim čamcima nude svoju robu koja se uglavnom sastoji od svežeg voća, povrća, raznih začina kao i ukusnih jela. Plutajuće pijace se odlikuju jedinstvenom harizmom koju Tajlanđani ne žele da izgube, a za turiste predstavljaju nezaboravno i jedinstveno iskustvo.

ramajana festival

Chiang Mai i ulice za nedeljnu šetnju

Izobilje raznovrsne i ukusne hrane se može naći u Chiang Mai. Razne vrsta poslastica koje uključuju i kolačiće od krabe, pržene banane i sveže voćne šejkove su nešto što ovde možete degustirati po veoma niskim cenama. Nakon toga možete pogledati na stotine tezgi gde ćete naći jedinstvene proizvode. Nedelja je dan za uživanje i kupovinu na ovom prelepom mestu, bez obzira na sezonu.

Tajland – ostrva i plaže kao nezaboravno iskustvo

Provincija Krabi predstavlja najpoznatiju destinaciju sa plažama na Tajlandu. Boravak na ovim plažama kao i iskustvo koje je nesvakidašnje je nešto što doprinosi da se osećate božanstveno.

Rejlej plaža

Ova plaža se opravdano smatra jednom od najlepših plaža na zemlji. Prozračna voda i beli pesak doprinose neverovatnom osećaju zadovoljstva i spokoja. Ono čime su turisti posebno ovde fascinirani je osim raftinga i kajaka svakako putovanje na slonovima. Stenovite krečnjačke litice predstavljaju hit za avanturiste željne adrenalina.

pijaca tajland

Koh Phi Phi ostrva

Ova ostrva opravdano predstavljaju jedno od najpopularnijih letovališta Tajlanda. Samo ostrvo Phi Phi Don je naseljeno dok se na ostala ostrva organizuju jednodnevni izleti. Ne propustite posetu Monkey plaži gde ćete uživati u društvu majmuna.

Na ovom ostrvu se takođe nalazi Long plaža koja predstavlja idealno mesto za gledanje zalaska Sunca na kome ćete moći da napravite nesvakidašnje fotografije. Na ostrvu ne postoji motorizovan prevoz, ali su vam dostupne mnoge druge opcije.

Koh Samui

Reč je o malom ostrvu koje se nalazi u zalivu. Spada u jedno od najboljih ostrva za idiličan i romantičan odmor. Predivne plaže, bujna vegetacija i brojne aktivnosti su nešto što ovom ostrvu daje posebnu draž. Bilo da odaberete vožnju skuterom ili putovanje na leđima slona, jednostavno ćete obići sve znamenitosti ovog rajskog ostrva.

Uzevši u obzir sve atrakcije i znamenitosti, kao i gostoprimljivo stanovništvo, sasvim je razumljivo što se Tajland opravdano smatra jednom od najpopularnijih turističkih destinacija u celom svetu. Istovremeno, ovo je zemlja drevne kulture, osmeha, dobrih vibracija tako da ne propustite priliku da je posetite.