PRVIH ŠEZDESET

Da li znate da „Duh sa sekirom“ puni 60 godina? Eto, to je podatak za sve koji se uopšte sećaju ko je Zagor, junak stripa čija se radnja dešava uglavnom u Severnoj Americi i predelima koji podsećaju na taj kontinent.

 

Moreno Buratinii je autor stripa „Zagor“ i priča o junaku kome se već šezdeset godina dešavaju neverovatne avanture kojima njegovi obožavaoci ne mogu da odole ni nakon toliko vremena.

zagor

Danas gasi 60 svećica i dalje mlad, i dalje voljan da se bori za pravdu.

– Ja pišem Zagora već 30 godina, njegovih 60 godina se podudara sa mojih jubilarnih 30 godina rada na njemu. Nasledio sam lik Zagora od osobe koja ga je napravila, Serđa Bonelija koji se potpisivao kao Gvido Nolita, jer nije želeo da ga mešaju sa ocem, Đovani Luiđi Bonelijem koji je stvaralac Teksa. Danas su druga vremena, svi imaju sve na raspolaganju, teško je smisliti nešto novo, današnja publika je već sve videla i sve čula, ali ipak, ako smo nakon 60 godina i dalje tu, znači da ipak uspevamo da se održimo – rekao je Moreno Buratini, autor stripa „Zagor“.

Svako ko voli „Zagora“ sigurno može da izdvoji bar jednu svoju najomiljeniju priču no nas je zanimalo koju to nikako ne bi smeli da peskočimo, po mišljenju onoga koji piše Zagorove avanture.

– Apsolutno Američka Odiseja, gde Zagor putuje na splavu rekom koju još niko nije istražio ka zemljama koje još nisu viđene i tu imamo sve, od istorije preko mističnih stvari, naučnu fantastiku i horor. Nacrtao ga je Feri u najboljem momentu svoje karijere, tako da ako ništa od Zagora niste čitali, onda pročitajte bar Američku Odiseju. Ukoliko bi trebalo da izaberem priču koju sam ja napisao onda je to ona u kojoj sam sebi dao dozvolu da na moderan način ispričam priču Nolite i Ferija koju su oni zajedno uradili 1969. godine – istakao je Moreno Buratini.

Buratini je puno puta posetio naše prostore, zna koliko je Zagor popularan, a rado pominje novosađanina Baneta Kerca koji je jedan od ilustratora „Zagora“. On ne sumnja da će i u našoj zemlji Zagorov šezdeseti rođendan biti obeležen kao i u Italiji. Takođe nam je otkrio da mu je „Zagor“ zapravo poput starijeg brata.

– Interesovanje za „Zagorom“ se ne menja, ove godine smo imali i poseban broj koji je poklonio čitaocima mogućnost da vide kako je Zagor izgledao 1961. godine. Posvetili smo posebno izdanje i najsimpatičnijem meksikancu na svetu, njegovom nerazdvojnom prijatelju Čiku. Do kraja godine će izaći i „Tim ap“, znači „Zagor“ koji se pojavljuje sa drugim herojima poput „Fleša“, „Crnog Zmaja“, a potom i ono o čemu su svi čitaoci sanjali: „Zagor i Teks“ zajedno. Kod „Zagora“ sam se uvek divio njegovoj velikodušnosti i tome što je uvek na usluzi drugome, on nije tipičan heroj koji sam sebe stavlja u prvi plan i pravi se i pomalo važan, napominje Moreno Buratini, autor „Zagora“.

Godine 2013. „Zagoru“ je reditelj Rikardo Jakopino posvetio film, a izašao je i roman „Mladi Zagor, pisca Davida Morozinotoa, koji je audio knjiga, a do kraja godine će sigurno biti još veliki broj inicijativa koje organizuju oni koji su i zaslužni za njegov uspeh svih ovih godina a to su, pored izdavača Serđo Bonelija, svakako Zagorovi čitaoci.

Izvor: RTS