MOGUĆE SU POSLEDICE

Doktor Karan Rangarjan podelio je opasne razloge zbog kojih ne biste trebali da uzimate paracetamol za lečenje mamurluka.

 

Poznati lekar hirurg i predavač na Univerzitetu Sunderland dr Karan Rangarjan redovno deli svoje znanje na Tik-Toku kako bi edukovao ljude o medicini, razotkrio mitove i podelio tajne o životu lekara u bolnicama, pa tako se i ovaj put osvrnuo na to zbog čega nije dobro uzimati paracetamol posle pijanstva.

paracetamol

Dakle, doktor je u nedavnom video snimku otkrio zbog čega nikada ne treba mešati tabletu paracetamola i alkohol, jer to, kako je pokazao, može da ima strašne posledice.

Paracetamol je uobičajeno sredstvo protiv bolova koje se koristi za lečenje niza simptoma, uključujući glavobolju, migrenu, groznicu, bolove u telu.

Međutim, mešanje dve supstance može prouzrokovati ozbiljno oštećenje ćelija jetre. Doktor objašnjava da i paracetamol i alkohol proizvode „toksične proizvode“ kada se razgrade u telu.

Kada uzimate paracetamol, telo ga razgrađuje na razne hemikalije. Jedna od ovih hemikalija je otrovno jedinjenje koje može oštetiti ćelije jetre. Da bi sprečila ovu štetu, jetra proizvodi glutation za neutralizaciju ovog toksičnog jedinjenja.

Glutation takođe neutrališe acetaldehid, toksične produkte razgradnje alkohola. Ako pomešate paracetamol i alkohol, jednostavno nije dovoljno glutationa da neutrališe toksične proizvode razlaganja alkohola i paracetamola.

Doktor Rangarjan preporučuje uzimanje ibuprofena umesto paracetamola za lečenje glavobolje nastale usled mamurluka.

Izvor: Novosti.rs