PULS SOPSTVENE KONDICIJE

Nema napretka, a ima problema sa raspoloženjem ili spavanjem, to su neki od signala da previše vežbate i da je vreme da usporite s treniranjem ili menjate rutinu.

 

Prekomerno treniranje može da naškodi vašem kondicijskom napretku i poveća rizik od povreda, posebno ako ste početnik u fitnesu, kaže svetski rekorder u dizanju tegova Kris Dafin za Insajder.

previše vežbate

Nedostatak napretka, problemi s raspoloženjem ili spavanjem ili uporan bol samo su neki od signala da previše vežbate i da je vreme da usporite ili promenite rutinu.

Naporno vežbate, ali nema pomaka

Kad prestanete da vidite napredak, jasno je da ste preterali. Ako provodite sate u teretani, a nema poboljšanja, svojim mišićima ne pružate odgovarajući odmor kako bi mogli da jačaju.

Ne možete da dovršite vežbu ili da dižete istu težinu kao pre

Ako ne slušate svoje telo, mogli biste početi da gubite na teško stečenoj snazi. Dafin kaže da pretreniranost može da uzrokuje umor u mišićima do te mere da postanete previše iscrpljeni da biste dovršili vežbu. Vreme je da smanjite težinu ili broj setova.

Pogoršalo vam se raspoloženje ili kvaliteta sna

Nedostatak napretka u teretani može biti frustrirajući, a loše raspoloženje je takođe znak iscrpljenosti. Ako gubite san jer noću osećate bol, vreme je za pauzu, kaže Dafin.

najbolja originalna Šveden biter krema - golden sweden bitter krema

Vaš raspon pokreta ili forma se pogoršavaju

Još jedan pokazatelj izgaranja je ako bol ili umor ograničavaju vašu pokretljivost. Na primer, možda ne možete čučnuti duboko kao pre ili pravilno držati teg.

Treba vam istezanje, masaža ili penasti valjak da prebrodite bol

Penasti valjak, vežbe istezanja i masaže su nužni ako redovno trenirate. Iako pomažu u oporavku i prevenciji povreda, ne bi vam bili potrebni da trenirate bez bola, ističe Dafin.

Osećate bol ili imate povrede koje ne prolaze

Dugotrajan bol znak je pretreniranosti i ne bi trebalo da ga zanemarite. Ako ste preterali, smanjite intenzitet dok se ne oporavite. Ako imate povredu ili ozbiljno ograničen raspon pokreta, možda bi bilo najbolje da potpuno prekinete trening.

Nakon odmora od vežbanja, važno je postupno se vraćati kako biste smanjili rizik od ponovnog povređivanja, zaključio je Dafin.

Izvor: Index.hr