PREVENCIJA KOD ZUBA

Ako mislite da bolesti desni zahvataju samo osobe starije životne dobi, varate se. Bolesti desni mogu da utiču na odrasle osobe bilo koje dobi.

 

„Parodontopatija nastaje kada se između desni i zuba nakuplja plak, odnosno bakterije“, kaže stomatolog Vera W. L. Tang za časopis Women’s Health.

bolesti desni

„Kad bakterije počnu da rastu, desni koje okružuju zub postaju upaljene uzrokujući gingivitis. Ako se ne leči, ova upala može da utiče na kost koja podupire zub i dovede do parodontitisa. To može uzrokovati povlačenje desni ili čak gubitak zuba“, pojasnila je.

Dugačak je popis faktora koji mogu da doprinesu ranoj bolesti desni. Neki od njih su dijabetes, pušenje, starenje, genetska predispozicija, stres, neodgovarajuća ishrana, pubertet, hormonalne fluktuacije, trudnoća, zloupotreba droga, HIV infekcija i korištenje određenih lekova.

„Istraživanja su takođe pokazala da bolest desni može biti povezana s dijabetesom, srčanim bolestima, reumatoidnim artritisom, niskom porođajnom težinom, respiratornim bolestima, osteoporozom, rakom i Alchajmerovom bolešću“, dodaje dr Tang.

Ljudi s genetskom predispozicijom za bolest desni, pušači i osobe s dijabetesom imaju značajno veći rizik, napominje stomatolog i ističe da je bolest desni često tiha, a otkriva i na koje simptome treba pripaziti:

BioCapillary oglas 900 px

*krvarenje tokom četkanja ili čišćenja koncem
*crvene, otečene ili osetljive desni
*povlačenje desni
*klimavi zubi
*povećanje razmaka između zuba ili pomicanje zuba
*infekcija desni i/ili zuba
*loš zadah

Kako možete da sprečite bolest desni? Prevencija je ključna!

„Perite i čistite zube koncem kako biste uklonili ostatke hrane i naslage zarobljene između zuba i desni, posebno duž linije desni. Ispiranje usta može pomoći u smanjenju naslaga i ukloniti preostale čestice hrane koje četkanjem i čišćenjem zubnim koncem možda niste uklonili“, napominje dr Tang.

Uz to, posavetujte se sa stomatologom o profesionalnom čišćenju, posebno ako ste posebno izloženi riziku od parodontopatije.

Izvor: Index.hr