KAKO POMOĆI SEBI?

Za svakog obolelog, borba protiv raka počinje onog trenutka kada se dobije potvrđena dijagnoza. Period koji sledi jeste težak, ali može biti još teži i neizvesniji ukoliko se svesno uđe u niz grešaka koje pogoršavaju već nezavidno zdravstveno stanje.

 

Dijagnoza raka deluje razarajuće na svakog čoveka neposredno nakon saznanja da ima tu tešku bolest. Iako je medicinsko lečenje neophodno, jer vreme od potvrđene dijagnoze neminovno curi, izlečenje od karcinoma zavisi i od drugih faktora, koji zavise od same osobe, njenih životnih navika, stanja uma i duha.

borba protiv raka

Postoji puno stvari koje može da učini osoba kada joj je dijagnostikovan rak. Ona neprestano brine, istražuje bez prestanka, neutešno plače, razgovara sa porodicom i prijateljima… Međutim, postoji i nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju da se nikako ne čine kada se dijagnostikuje karcinom, jer one otežavaju šanse da se pobedi ova bolest.

Ono što treba odmah da započne posle uspostavljanja teške i ne tako optimistične dijagnoze je aktivna, bespoštedna borba sa najvećim neprijateljem koji je mogao da se dobije u životu.

Ovde možemo navesti pet najvećih grešaka koje ljudi čine odmah nakon saznanja da boluju od karcinoma.

  1. Prihvatiti sve kao gotovu stvar

Savršeno je prirodna reakcija da kada se suočavate sa smrtonosnom bolešću da ćete lekaru reći da vas izleči što je brže moguće. Moguće je da u planu imate neke važne i neodložne obaveze, koje ste željno iščekivali, a sada vam je loša vest o vašem zdravlju srušila sva nadanja. Vreme možda neće biti na vašoj strani, ali još uvek možete priuštiti dan ili dva da istražite sve opcije i saznate da li biste mogli biti kandidat za sigurnije alternative lečenja pre nego što posegnete za hemoterapijom. Takođe, treba da budete pažljivi i u pogledu previše dijagnostičkih testova. Drugo stručno mišljenje o vašoj dijagnozi nije loša ideja, ali je loše ako se podvrgavate mnogim testovima koji koriste zračenje, što može nepovoljno da utiče na razvoj raka.

  1. Pridržavati se samo jednog načina izlečenja

Priznajte sebi da bi više razlitičitih pristupa bolesti bilo i korisno i neophodno. Ne padajte u zamku razmišljanja da samo jedan određeni tretman može da reši problem. Ako je hemoterapija već prepisana, uz nju mogu ići i alternativni tretmani šireg spektra koji u svetu imaju sve veću primenu u otkalanjanju malignih ćelija i tkiva. Ipak, to ne znači da su svi nekonvencionalni načini lečenja poželjni da se kombinuju sa zračenjem ili hemoterapijom, pa je važno da prethodno istražite veoma pažljivo šta je sa čim dozvoljeno da se meša.

  1. Ignorisati važnost ishrane

Ako bilo šta možete da ubraze nakon dijagnoze karcinoma, to bi trebalo da se tiče radikalnih promena u ishrani. Što pre morate da shvatite i prihvatite da se ćelije raka hrane rafinisanim šećerim i ugljenim hidratima, što znači da je hrana bogata tim sastojcima prva na listi za izbegavanje u potpunosti. Jednostavno, treba da shvatite da takvom hranom hranite smrt u sebi, ubrzavate je i smanjujete bilo kakve nade za potpuno izlečenje. Ovakve namirnice izbegavajte kao da vam život zavisi od njih, što zapravo i jeste istina. Vaša ishrana sada treba da se fokusira na organske namirnice biljnog porekla.

Studije su pokazale da ketogena dijeta ima potencijal da usporava progresiju kancera, uključujući i rak koji metastazira. Njena sposobnost da smanji nivo šećera u krvi u pozadini je sposobnosti usporavanja rasta tumora.

  1. Smatrati detoksikaciju nevažnom

Uništavanje ćelija raka je veoma dobra stvar, ali morate biti svesni da te ćelije moraju da izađu iz organizma i zbog toga što stvaraju veliko opterećenje na jetru. Ako jedete čistu organsku hranu zasnovanu na biljkama i ceđenim sokovima, dobijate značajne efekte detoksikacije, koje nikako ne treba zanemarivati kada je u pitanju aktivna borba protiv raka.

  1. Ne obazirati se na emocionalno, mentalno i duhovno isceljenje

Lečenje raka, posebno u konvencionalnoj medicini, fokusira se na telo samo fizički. Ovo je ispravno tamo gde se treba koncentrisati na veliki napor otklanjanja maligniteta, ali ignorisanje značaja uma i duha predstavlja ogromnu grešku koju možete napraviti.

Razni vidovi rehabilitacije uma i tela kao što su muzikoterapija ili joga mogu pomoći u smanjenju nivoa stresa i kvaliteta života obolelih do raka. Ove terapeutske aktivnosti koriste ekspresivne umetničke aktivnosti u kombinaciji s disanjem ili hodanjem. Dokazano je da smanjenje stresa kod žena sa rakom dojke poboljšava imunološku funkciju, a veruje se da je korisno i za druge vrste karcinoma.