PRIČA O AUSTRALIJSKOM DIZAJNERU

Reciklaža, štednja energije, očuvanje koliko-toliko zdrave životne sredine i borba za čist vazduh postale su svakodnevne teme koje nas okružuju.

 

Osim priče, potrebno je ustati iz svoje zone komfora i uraditi nešto konkretno po navedenim pitanjima.

džoš karmodi

Tako je na primer reciklirani nameštaj sve više zastupljen u opremanju prostora. Naročito kad su u pitanju stambene jedinice. Sam naziv govori da se on izrađuje od recikliranog materijala. Samo neki od recikliranih materijala su: karton, plastika, drvo, platno… Dakle, sve ono što ne mora da se baci, već može da se kombinuje sa nekim drugim stvarima. Reciklirani nameštaj služi da se napravi mala promena u domu ili radnom okruženju, tako što se, najčešće samostalno, uz malo mašte i truda mogu napraviti zanimljivi komadi. To može da bude sat na zidu, zanimljiv stočić, fotelja ili tabure napravljen od plute ili stare plastične gajbe, koja može da se presvuče mekom tkaninom, ali isto tako i razne vrste stolova. Plastične ili drvene gajbe veoma lako mogu da postanu stalak ili cipelarnik.

Mladi dizajneri sve češće izrađuju odlične komade nameštaja od najobičnije kamionske cirade, pa se u svetu vrlo jeftino mogu kupiti stolice, ležaljke za plažu ili dvorište po vrlo povoljnim cenama.

Jedan od takvih entuzijasta, koji od „jednog dinara ume da napravi dva“ jeste višestruko nagrađivani australijski dizajner Džoš Karmodi. Ovaj višestruko nagrađivani dizajner nameštaja iz Melburna poslednjih desetak godina dokazuje klasu izrađujući moderne komade nameštaja. Da reciklaža može i te kako imati primenu i u unutrašnjem dizajnu, pokazuje Karmodi svojim radom. Zahvaljujući njemu, uzorci materijala, koji obično skupljaju prašinu u kancelarijama, mogu dobiti potpuno novu ulogu.

stolice karmodi

Novi život materijala

I Karmodijev dizajnerski studio, poput ostalih, ima uzorke materijala  koji im služe da izaberu prave kombinacije materijala za svoje projekte. Međutim, kad taj mateijal izlazi iz proizvodnje, uzorci se obično bacaju na đubre ili budu zatrpani u gomili na skladištu. Džoš Karmodi je izuzetan i po tome što im je udahnuo novi život.

sto reciklirani mermer

Naime, Karmodi se zapravo setio da kreira sistem stezaljki koji mogu da budu spojnica između ploča različitih i po dimenzijama, i po debljinama, ali i po izgledu. Tako, na primer, elegantne stezaljke mogu da budu baza za postavljanje ploča debljine i do 3 centimetra. Zahvaljujući stezaljkama, može se napraviti sto od bilo kog dostupnog materijala.

Osim što određena ploča može da se montira na stezaljke i da postane funkcionalan i jedinstven sto, isto tako više ploča različitih dimenzija, dezena i od različitih materijala mogu da se povezuju u jedinstvenu strukturu i na taj način mogu da se dobiju stolovi velikih dimenzija. Zahvaljujući ovoj mogućnosti, geometrija stola i njegove dimenzije su neograničene.

Uzor(c)i

Džoš Karmodi ističe da su mu uzori bili arhitekte i dizajneri enterijera i njihovi uzori pločica, kamena i drvenih ploča sa kojima, u prvo vreme, nisu znali šta će, pa su bili odlagani u kancelarijama. Kao svojevrstan odgovor na ovaj ciklus bacanja uzoraka, Karmodi je dizajnirao ovaj višenamenski sistem s nadom da će olakšati ponovno korišćenje ovih otpadnih materijala. Na taj način oživeli su drveni, trpezarijski, klub stolovi od mermera i drugi.