ŠVERC RARITETA MEĐU BILJKAMA

Pomalo bizarno, kao potražnja za rogom nosoroga koja znači smrt životinje, u eri društvenih mreža raste interesovanje za egzotičnim biljkama. Baš kao i životinje, i one mogu da izumru. Posebno su traženi retki sukulenti.

 

Fotografija retke biljke neobičnog izgleda je preko društvenih mreža podeljena više od deset hiljada puta. Ispod fotografije su se odmah pojavili komentari poput: „Gde se ova biljka može nabaviti?“

kaktus mafija

Samo nekoliko sedmica kasnije u Južnoafričkoj Republici (JAR) uhapšeni su krijumčari koji su pokušali da preko interneta prodaju ovu retku biljku, što je strogo zabranjeno. „Gotovo svakodnevno do nas dolaze informacije o ilegalnoj trgovini ugroženim biljkama“, kaže Piter van Vajk, botaničar koji sarađuje s južnoafričkim Institutom za bioraznovrsnost.

Što ređe, to skuplje

U JAR je moguće naći gotovo trećinu svih poznatih vrsta sukulenata, biljaka koje ne traže puno nege i vode, poput kaktusa.

Većina njih je na popisu ugroženih vrsta i njihova prodaja je zabranjena. Uz pomoć društvenih mreža, trgovina zabranjenim biljkama je poprimila kriminalne razmere, nešto slično kao i, kako kaže Van Vajk, trgovina rogovima nosoroga.

Što je ugroženija neka biljka, to je veća potražnja, a time i cena. „Za biljku koja je još pre nekoliko godina stajala jedan evro, u međuvremenu se nudi i 1.700 evra“, kaže biolog. Sukulenti su često optički atraktivne biljke i privlače kupce posebno u Evropi i Severnoj Americi, ali i Aziji.

Zauvek izgubljene

Stručnjaci Kraljevskog botaničkog vrta u britanskom Kivu rade na algoritmu koji bi pomogao u otkrivanju ilegalne prodaje biljaka na internetu. No radi se o trci s vremenom. Ne samo u JAR nego i u drugim delovima sveta raste prodaja retkih sukulenata.

U Čileu buja trgovina posebno retkim kaktusima. „Godišnje se ovom trgovinom obrne između 5 i 23 milijarde dolara“, tvrdi botaničar Pablo Gerero sa Univerziteta u Konsepsionu.

Za sakupljače su posebno atraktivne vrste koje rastu samo na određenim područjima. Prošle godine je u italijanskoj Ankoni otkrivena pošiljka s oko hiljadu kaktusa iz pustinje Atakame koji su bili prodavani po ceni od dve do pet hiljada dolara po komadu. U pustinji Atakama gotovo više da i nama retke vrste kaktusa iz porodice kopiapoa. Sa sličnim problemom se bori i Meksiko.

U JAR stručnjaci već vide nepovratni odlazak mnogih vrsta. Nedavno je kod krijumčara u zaštićenom području na jugu zemlje pronađeno biljaka u vrednosti od preko 100.000 eura.

Problem sa zaplenjenim i osetljivim biljkama je da one ovaj stres mogu preživeti samo u botaničkim vrtovima uz specijalnu negu. „Za prirodu su ove biljke izgubljene zauvek“, zaključuje jedan pripadnik specijalnog odreda južnoafričke policije.

Izvor: DW.com