PIONIR U MNOGOČEMU

Kompanija „Motorola“ osnovana je davne 1928. godine, a nakon skoro vek postojanja za sobom ima više od 17.000 patenata.

 

Prvi mobilni telefon se pojavio zahvaljujući toj kompaniji, a „Motorola“ je i prva lansirala na tržištu mobilni kojim je moglo da se surfuje internetom. Pored toga, kompaniji se pripisuju i mnoga druga dostignuća i „prvenca“.

motorola

„Motorola“ je svoju istoriju započela kao Galvim Manufacturing Corporation. Osnovali su je braća Paul i Joseph Galvin pre 93 godine. Telefoni nisu njen prvi korak, jer je prvi proizvod kompanije sa sedištem u Čikagu bio eliminator baterije, konverter snage koji je dozvoljavao radio prijemnicima na baterije da budu uključeni u kućne električne utičnice.

Kompanija je vrlo brzo nakon toga krenula da revolucionarizuje i same radio prijemnike, tako što uh je stavljala u kola, rančeve i na kraju dlanove. Gotovo vek kasnije i uz promenu imena kompanije, „Motorola“ iza sebe ima preko 17.000 patenata i neke od zaista revolucionarnih tehnologija.

Iako su mnoge stvari poznate o kompaniji, postoje zanimljive činjenice koje malo ko zna.

1. „Motorola“ je napravila prvi mobilni telefon

Prvi mobilni telefon na svetu svetlo dana je ugledao 1973. godine, a kompanija je ušla u istoriju deceniju kasnije kada je FCC odobrio prvi komercijalni mobilni telefon – DynaTAC 8000X.

2. „Motorola“ koristi čist Android u svojim telefonima

Motorola je jedan od retkih proizvođača koji u svojim telefonima koristi čist Android bez duplih i vrlo često nepotrebnih aplikacija. Zbog toga, njeni telefoni rade brže jer sistem nije opterećen nepotrebnim skinovima i aplikacijama koji se mogu naći na drugim telefonima.

3. Prva kompanija koja dozvoljava da se njeni telefoni vrate ako kupci nisu zadovoljni

Svi Motorola telefoni kupljeni u Srbiji mogu biti vraćeni u roku od 30 dana od dana kupovine ukoliko niste zadovoljni svojim izborom.

4. Prva kompanija koja je počela sa prodajom telefona sa savitljivim ekranom

Iako je u pitanju složena i revolucionarna tehnologija na kojoj su radili mnogi veliki proizvođači telefona, „Motorola“ je prva kompanija koje je počela da prodaje telefon sa savitljivim ekranom. Reč je o modelu razr, baziran na kultnom modelu na preklapanje iz 2004. godine. Iako po dizajnu veoma slični, originalni razr je posedovao ekran i fizičku tastaturu na svojim polovinama, dok novi razr dolazi sa savitljivim ekranom koji prekriva obe polovina.

5. „Motorola“ je prva kompanija koja je počela da stavlja premijum funkcije u svoje budžetne telefone

Od samog početka, glavna misija kompanije Motorola jeste postavljanje novih granica kada je demokratizacija tehnologije u pitanju i korisnicima ponudi najnovije i najbolje smartfon inovacije po pristupačnoj ceni. I tako je rođena g serija kojom je „Motorola“ napravila revoluciju u smartfon industriji stvarajući srednju klasu telefona. Ove godine je kompanij predstavila svoj najmoćniji uređaj do sada – prvi telefon u g porodici sa Qualcomm Snapdragon mobilnom platformom serije 8 koji donosi premijum performanse i 5G po ceni budžetnog uređaja.

6. Prvi pejdžer je napravila „Motorola“

Nastavljajući da revolucionarizuje svet komunikacija, svetu je predstavila i pejdžere. Kompanija je svoj prvi pejdžer nazvala kao radio Handie-Talkie uređaje koje su na početku prvenstveno koristile bolnice kako bi slale poruke do udaljenosti od 40km, a potom i svi ostali.

7. Jedina (radio) kompanija koja je sletela na Mesec

Popularnost komunikacionih uređaja koje je pravila ta kompanija bila je tolika da je NASA odlučila da iskoristi njen radio transponder za Apolo 11 misiju za prenos poruka astronauta kada slete na Mesec. Čuvene reči Nila Armstronga „Ovo je mali korak za čoveka, ali veliki za čovečanstvo“ stigle su do Zemlje zahvaljujući „Motoroli“.

8. Napravila je jedan od najvoljenijih telefona na svetu

Motorola RAZR je najprodavaniji telefon na preklop širom sveta. Kompanija je prodala blizu 130 miliona ovih uređaja. U poređenju sa tim su Apple iPhone 6 i 6 Plus zajedno prodati u 100 miliona primeraka.

9. Prvi telefon kojim je moglo da se surfuje internetom

Ovo nije postala realnost sve dok kompanija nije pokazala svetu da je to moguće. Motorola iDEN i1000 Plus bila je prvi telefon koji je imao mobilno surfovanje internetom uz mejlove i alfanumeričke karaktere. Preko ovog telefona je bilo moguće slati i faksove, telefonirati i koristiti ga kao radio.

Izvor: Južne vesti