PROTIV UPALE I PREHLADE

Duboko smo zakoračili u sezonu gripe i prehlade, a to znači da kašalj i grlo treba umiriti. Sve te simptome mogu ublažiti prirodne biljne pastile koje veoma lako možete i sami kod kuće napraviti.

 

Na tržištu se nalazi mnogo pastila kojima je namena da ublaže upalu grla i smire nadraženo ždrelo kako bismo bili u prilici da neometamo obavljamo dnevne poslove.

prirodne biljne pastile

Teško je reći koje od njih imaju najbolje, odnosno najjače dejstvo, pa svakako nije na odmet da u sopstvenoj režiji napravite jedne za svoje grlo.

Osim što je najjeftinije rešenje, veliki su izgledi da vam baš one pomognu u otklanjanju dosadnih znakova prehlade.

Potrebni sastojci za pastile su:

– 1 šoljica vode u kojoj je bilo potopljena smesa lekovitog bilja, svežeg ili suvog (žalfija, majčina dušica, koren sleza, kamilica, nana…)

– 1 i po šoljica meda

Postupak izrade pastila:

1. Prokuvajte količinu vode koja stane u dve šoljice pa u proključalu vodu dodajte odabrano bilje. Količina bilja zavisi od vaše preferencije, ali jedna kašičica svakog bilja je najmanja količina koja je efektivna. Ostavite bilje da se natapa 20 minuta i onda ga zatim izvadite iz lonca.

2. U drugu posudu za kuvanje nalijte jednu šoljicu vode u kojoj se natapalo bilje, a zatim jednu i po šoljicu meda. Temperaturu namestite na srednju jačinu.

3. Mešajte sadržaj na toj temperaturi oko 30 minuta, odnosno dok ne dostigne 150 stepeni. Možete proveriti da li je smesa gotova tako što ćete uzeti komadić smese i spustiti ga u ledenu vodu kako biste videli hoće li se odmah stvrdnuti. Taj komadić treba biti dovoljno čvrst da se može razbiti ako se ispusti na kuhinjsku podlogu.

Takođe, možete prestati s kuvanjem onda kada vidite da smesa počinje da se peni i odvaja. Tada je bitno brzo skloniti posudu sa šporeta kako smesa ne bi zagorela.

4. Smesu potom prebacite u pleh koji ste pre toga namazali kokosovim uljem i ostavite je da se ohladi sve dok je ne budete mogli dotaći i brzo oblikovati u pastile.

5. Oblikovane pastile zatim prebacite na papir za pečenje kako bi se u potpunosti ohladile, pospite ih šećerom u prahu kako biste sprečili da se zalepe jedne za druge.

Izvor: Zadovoljna.hr