VOĆE I POVRĆE

Jesenje namirnice obiluju antioksidantima, koji su veoma korisni za borbu protiv raznih bolesti, jer sprečavaju oksidaciju ćelija.

 

Jesenje namirnice obiluju antioksidantima, koji su veoma korisni za borbu protiv raznih bolesti, jer sprečavaju oksidaciju ćelija.

jesenje namirnice

Saveti nutricionista nalažu da dnevno jedemo pet porcija voća i povrća, a ukoliko želite da ojačate imunitet, uvrstite ove namirnice u ishranu.

Ovo je šest namirnica koje najbolje ojačavaju imunitet, a „donosi“ ih jesen!

Kesten

Preporučuje se onima koji boluju od bubrežnih bolesti, obiluje kalijumom i fosforom, i sadrži bakar koji jača kosti i imunitet. Kesten pospešuje proizvodnju crvenih krvnih zrnaca, ali je dosta kaloričan, pa će vas držati sitim.

Kruška

Omiljeno jesenje voće sadrži veliku količinu vitamina B koji nam pomaže da se lakše nosimo sa stresom. Veoma je korisno u ishrani dijabetičara, jer ima visok udeo vlakana i pomaže u prevenciji šećerne bolesti. Dobre su za stomak i srce jer regulišu i nivo holesterola u krvi.

Bundeva

„Narandžasta kraljica jeseni“ bogata je zdravim masnim kiselinama, a omega-3 kiseline važne su za zdravlje srca i krvnih sudova.

BioImunitet kapi za imunitet

Ima mnogo vlakana, zbog čega čisti digestivni trakg, a karotenioidi u njoj smanjuju rizik od raka i čuvaju kožu od UV zraka. U semenkama bundeve krije se prava riznica vlakana, fosfora, mangana i gvožđa.

Cvekla

Nadaleko poznata kao najbolji lek protiv anemije, štiti jetru i snižava krvni pritisak. Konzumiranjem cvekle, i to sirove, „eliminisaćemo“ i signale iscrpljenosti.

Brokoli

Samo 45 grama brokolija daje telu 70 odsto dnevne preporučene doze vitamina C, a pored toga, sadrži i antioksidanse koji deluju protiv različitih vrsta karcinoma. Obavezno ga kuvajte na pari i to kratko, jer se dugim kuvanjem uništavaju važni nutrijenti.

Jabuka

Svi znaju da jedna jabuka dnevno štiti od „odlaska kod lekara“, zbog visokog sadržaja vitamina. Jabuke jačaju imunitet, sprečavaju pojavu prehlade i smanjuju rizik od infekcije respiratornog trakta. Uspešno snižavaju holesterol, a zbog sadržaja pektina pomažu u detoksifikaciji tela, održavajući ravnotežu crevne flore.

Izvor: Mondo