ZA DAN ZAVRŠI PUNU ROTACIJU

Plutajući hotel koji se rotira baziran je potpuno na ekološkom principu. Zasad samo kao studija izvodljivosti, ali se veruje da može biti gotov za najmanje pet godina.

 

Novi plutajući hotel koji je dizajnirao Hayri Atak Architectural Design Studio (HAADS) moći će da se pohvali sistemom bez otpada i da će generisati sopstvenu električnu energiju polako rotirajući. Studio predviđa da plutajući hotel bude pored obale Katara.

plutajući hotel

Rotirajućem hotelu će trebati 24 sata da završi punu rotaciju. Koncept okretanja zasnovan je na dinamičkom pozicioniranju, istom računarski upravljanom sistemu koji se koristi za automatsko održavanje položaja brodova.

Plutajuće pristanište omogući će gostima pristup hotelu automobilom. Oni takođe mogu stići brodom ili helikopterom, koristeći zgodan heliodrom na plutajućem pristaništu. Budući da je hotel u potpunosti izgrađen na plutajućim platformama, mogao bi da se premesti na neko drugo mesto nakon početne lokacije kraj katarske obale.

152 sobe zauzimaće spoljni prsten hotela, svaka sa balkonom i promenljivim pogledom dok se struktura polako okreće. Kružna recepcija će zauzeti sredinu hotela, okružena masivnim predvorjem sa sedištima za druženje gostiju. Dizajn takođe uključuje zatvorene i spoljne bazene, mini golf, teretanu, spa i saunu.

Pedeset pet vertikalnih osovina vetrogeneratora i kišobrana, ili VAVTAU, modula proizvodiće zelenu energiju. VAVTAU kombinuje vetroturbinu sa suncobranom koji može generisati 25Kw energije po modulu, napajajući hotel.

HAADS je takođe uključio prikupljanje kišnice u dizajn. Na krovu će se skupljati kišnica, koja će se prečišćavati i koristiti za zalivanje zelenih površina hotela. Morska voda će se prečišćavati i koristiti kao čista voda, a otpadne vode će se prečišćavati. Otpad hrane će oploditi pejzaž.

Do sada je plutajući eko-hotel teoretski. Slede studije izvodljivosti i tehničke studije. Zatim, nadamo se, implementacija. Ne pokušavajte da rezervišete boravak pre kraja 2025. godine, najranije.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs