REČ ANALIZE

Ovim istraživanjem je obuhvaćeno i kako je koja vakcina ‘radila’ na novu verziju virusa. I dalje se kao najefikasnija vakcina pokazala…

 

Prvo istraživanje delta soja koronavirusa, koji je trenutno prisutan u Srbiji, potvrdilo je dve činjenice. Da, i vakcinisani se razboljevaju. Međutim, razlika između imunizovanih i onih koji nisu primili vakcinu je drastična i to baš gde je i najbitnije – odlazak u bolnicu i broju onih koji su dospeli na intezivnu negu.

najefikasnija vakcina

„Blic“ je ekskluzivno objavio preliminarne rezultate prvog istraživanja koje je urađeno u Srbiji o tome koliko je i kako delta soj „pogodio“ naše građane, vakcinisane i nevakcinisane i kakve su se kliničke slike razvile.

Broj uzoraka je iznad reprezentativnog

Nakon što je pre nekoliko meseci objavljeno istraživanje o uspešnosti svake vakcine posebno, iznova je i proučavanje zaražavanja delta sojem urađeno prvo u Kragujevcu. Broj praćenih slučajeva je jednak broju osiguranika Doma zdravlja Kragujevac – 145.000, a u koji se slivaju svi podaci o kovidu. Broj praćenih slučajeva je iznad reprezentativnog i otuda se rezultati mogu uzeti kao merodavni i ne samo za prostor cele Srbije.

Istraživanje slučajeva oboleljavanja od delte počelo je 1. juna, a prvi presek je napravljen sada, u septembru. Broj obolelih od kovida do dana početka istraživanja je bio 25.000 građana pa su posebno praćeni oni koji nisu do tog trenutka preležali bolest. I to, vakcinisani do 1. juna njih 75.020 i oni koji se do tog datuma nisu imunizovali – 45.000 građana. Na dan početka istraživanja dve doze je primilo 65.639, a jednu 9.381.

Istraživanjeje upravo rađeno jer verzija koja trenutno hara i ne samo u Srbiji je izmenjena varijanta virusa u odnosu na onu kada su pravljene vakcine. Od delta soja obolelo je vakcinisanih – 747 (33.2), a nevakcinisanih 1504 (66.8). U ovom delu istraživanja konstatovano je da je broj obolelih koji su vakcinisani porastao, međutim, ukoliko se rezultati uporede sa opštom populacijom dobija se pokazatelj – da su se nevakcinisani tri puta više razboljevali.

Sweden bitter - originalni Šveden biter

Istraživanjem je obuhvaćeno i kako je koja vakcina ‘radila’ na novu verziju virusa. I dalje se kao najuspešnije cepivo pokazuje Fajzer. Najviše obolelih je među onima koji su primili kinesku vakcinu, ali je činjenica da je nju u Srbiji primilo najviše građana. Dakle, od delta soja je obolelo 8.3 građana koji su primi AstraZeneku, od Fajzera 6.8 odsto, Sputnjika 13.6 odsto i Sinofarma 71.4 odsto.

Do drastične ali i najbitnije razlike dolazi se u delu istraživanja koji su oboleli od kovida morali na lečenje u bolnicu. U slučaju nevakcinisanih to je 75.2 odsto, a vakcinisanih 24.8 odsto. Još uočljivija razlika je kada je reč o intezivoj nezi i stavljanju na respirator – odnos je dva vakcinisana pacijenta u odnosu na 33 nevakcinisanih. Kada je reč o vakcinisanima koji su morali u bolnicu najmanje slučajeva je zabeleženo posle vakcinacije Astra Zenekom.

Dr Baskić: Virus je sada drugačiji

Istraživanje Doma zdravlja Kragujevac kojim rukovodi profesor fakulteta Medicinskih nauka Dejan Baskić se nastavlja. Profesor u izjavi za „Blic“ kaže:

„Mi smo nastavili naše ranije započeto istraživanje i pratili šta se dešava u novom talasu kada je dominatantan delta soj. Prvi presek je napravljen praktično pred vakcinaciju trećom dozom i po rezultatima se može zaključiti da je nakon šest meseci efektivnost vakcinacije pala, ali i da je virus sada drugačiji. Glavna poruka je, a tome u prilog sada govore i konkretne obrađene brojke u bolnici je manje vakcinisanih od nevakcinisanih. I neoboriva činjenica je da vakcine štite od teških kliničkih slika“, poručuje profesor Baskić.