ŠKOLA MLADOG STRUČNJAKA

Naša budućnost su onlajn programi, kaže Nikola Utvić, stručnjak za sport i rehabilitaciju posle sportskih povreda i vlasnik „Giga“ sportske akademije.

 

Sportska akademija „Giga“, vlasnika mladog stručnjaka za sport i rehabilitaciju Nikole Utvića, nalazi se u samom centru Zubinog Potoka.

giga

Osnovana je 2015. i u njoj, pored Nikole, radi i jedan fizioterapeut, profesor sporta, instruktor fitnesa i ekonomista-menadžer. Nikola Utvić je asistent na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja u Leposaviću. Trenutno privodi kraju svoj doktorat koji završava u Nišu, na Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja koji je trenutno među 150 fakulteta na Šangajskoj listi.

Prilagođeni sportsko-medicinskoj nauci

Kroz ovu akademiju je, kako kaže Nikola Utvić, prošao veliki broj polaznika od 7 do 77 godina. Način rada akademije „Giga“ je u skladu sa najnovijim naučnim istraživanjima iz sportsko-medicinskih nauka.

Akcenat rada tim zaposlenih stavlja na uklanjanje uzroka nastanka problema kod sportista, kao i na redukciji prekomerne težine gojaznih osoba.

– Bavimo se redukcijom telesne težine na nivou umanjenja masnog, a podizanju mišićnog tkiva. Isto tako, koristimo najmoderniji pristup pri kreiranju programa za rešavanje deformiteta tela kao što su ravna stopala-tabani, “X” i “O” noge, problem sa kukovima, lordozom, skoliozom i kifozom. Pored toga, naš tim je visoko kvalifikovan za svaki vid rehabilitacije nakon sportskih povreda i slično – napominje Utvić.

Tokom pojave kovid-19 infekcije prošle godine, akademija „Giga“ je kreirala i onlajn saradnju preko video kamere, a koncept vežbanja se prilagođava kućnim uslovima. Nakon razgovora zainteresovani dobijaju savete oko analiza koje je potrebno da urade, a potom se šalju uputi oko testiranja koje mogu samostlno da sprovedu.

– Kada dobijemo na uvid sve informacije, kreiramo program za rešavanje njihovog problema. Aktivni smo 24 sata za sva njihova pitanja i nedoumice, a kontrolna merenja i analize se zakazuju i obavljaju video putem. Postizanje rezultata ovakvim putem je na visokom nivou, o tome govori činjenica da imamo članove koji su iz Švajcarske, Litvanije i Nemačke, kao i iz gradova koji su udaljeni od Kosova i Metohije kao što su Beograd, Novi Sad, Gornji Milanovac, Niš i mnogi drugi gradovi u okolini. Činjenica da je lista čekanja na red velika govori o tome koliko je uspešan naš online program – zadovoljan je Nikola.

Posvećeni svakom zainteresovanom članu

– Profesionalni pristup i posvećenost svakom članu nas ograničava da radimo sa velikim brojem ljudi, jer bi zbog većeg broja izgubili na kvalitetu. Iz tog razloga još uvek nismo u mogućnosti da na onlajn program primimo sve koji su zainteresovani. Onlajn program još uvek usavršavamo u tom smeru, pa se nadamo da ćemo i to rešiti. Mišljenja sam da će onlajn program biti budućnost našeg posla, tu vidim dalji rast akademije – kaže Utvić.

Ovaj mladi stručnjak za sport i korigovanje deformiteta i telesne težine bio je učesnik brojnih naučnih i stručnih skupova u Nišu, na Kopaoniku, u Bugarskoj, Češkoj, Litvaniji, Španiji i Rusiji. Usavršavao se na Univerzitetu u Litvaniji gde je proveo ceo semestar (priprema doktorata). Autor je i koautor 20 naučnih radova publikovanih u domaćim i međunarodnim naučnim časopisima i zbornicima.

Izvor: Jedinstvo

Autor: Slavica Đukić