KAD ZABOLI KOST U GRLU

Neki ljudi imaju bolove ili mogu da osete povremeni bol u Adamovoj jabučici ili u predelu oko nje. Ukoliko ste se prepoznali u ovome, znajte da niste usamljeni. Postoji nekoliko uzroka bola u ovoj kosti, a neki od njih mogu ukazivati na ozbiljna oboljenja.

 

Muškarci imaju primetnu Adamovu jabučicu koja se nalazi u prednjem delu vrata i očigledna je kao istaknuta izbočina koja se pokreće gore i dole prilikom gutanja. Žene takođe imaju ovu kost, ali je njihova mnogo manja, vrlo često potpuno neprimetna.

bol u adamovoj jabučici

Poznata i kao laringealna hrskavica ili hrskavica štitaste žlezde, Adamova jabučica štiti čovekov govorni aparat i grlo. Ova kost u grlu makoliko da je izbočena, obično ne predstavlja neki svakodnevni problem, ali može postati bolna, osetljiva na dodir, pa čak i dovesti do poteškoća u gutanju.

Šta uzrokuje bol u Adamovoj jabučici?

Bol u Adamovoj jabučici može biti uzrokovan brojnim problemima, od kojih većina nije ozbiljna. Najčešći uzrok bolne Adamove jabučice je bol u grlu. Drugi uzroci mogu uključivati napetost u mišićima koji je okružuju, što opet može biti rezultat neke sportske povrede. Ponekad, bol može doći i od preloma u hrskavici ili nekoj drugoj povredi u tom području. Pošto je štitna žlezda u blizini ove specifične kosti, svako upala u žlezdi može se manifestovati kao bol u Adamovoj jabučici.

Gastroezofagealna bolest (GERB) dovodi do priličnog bola u Adamovoj jabučici. Kod ovog oboljenja, želudačna kiselina se vraća u jednjak, što može dovesti do otoka u području jednjaka koji se nalazi u blizini Adamove jabučice. Prema tome, rasplinjujuća bol u grlu može se činiti da dolazi od Adamove jabučice, a da ta kost nije odgovorna za tu bol.

Manje retki problemi mogu biti ciste ili mali tumori u području Adamove jabučice, kao i ciste na glasnim žicama. U još ređim slučajevima, karcinom štitne žlezde može dovesti do bolova u području Adamove jabučice. Simptomi raka štitne žlezde uključuju grudvice ispod te kosti, teškoće u gutanju hrane, stalno kašljanja i krv pri kašlju, hrapaviji glas, gubitak težine, a ponekad su tu i bol u uhu ili vilici. Ako prepoznajete znake karcinoma štitne žlezde ili ako bol u Adamovoj jabučici prati groznica i crvenilo oko tog područja, posetite lekara što je pre moguće.

Šta uraditi kad se javi bol u Adamovoj jabučici?

U većini slučajeva, ovakva bol se može dobro istretirati kućnim lekovima. Ovo je preporučljivo ukoliko je uzrok bola jasan, kao što je npr. neki teži vid prehlade koja dovodi do bola u grlu ili povratka želudačne kiseline koji se javljaju u određenim delovima dana.

Evo nekoliko saveta koji će pomoći u rešavanju bolne Adamove jabučice.

  • U slučaju infekcije gornjih disajnih puteva ili teže prehlade, pokušati sa grgoljanjem slane vode kako bi se ublažili bolovi.
  • Protivupalni lekovi i analgetici mogu pomoći ako postoji povreda u ​​području oko Adamove jabučice.
  • Tople obloge oko vrata koje se stavljaju da prekriju regiju grla mogu pomoći u olakšanju bolova.
  • Oni koji imaju GERB treba da izbegnu da jedu barem dva sata pre nego što pođu u krevet na spavanje. Takođe, treba izbegavati namirnice koje izazivaju povrat želudačne kiseline, kao što su alkohol ili začinjena hrana. Ako se ovo nastavi, lekar može da preporuči lekove kako bi se ova neprijatna pojava držala pod kontrolom.
  • Ako je štitna žlezda pod upalom, lekar će propisati terapiju kako bi se ublažila upala, a zatim i bol.