BLAGODET IZ MORA

Zdravstvene prednosti morske soli vide se u činjenici što u svom sastavu ima više od 80 elemenata koji čudotvorno deluju na naše zdravlje.

 

Prirodna morska so je zdrava i ima terapijska svojstva. Ona nastaje prirodnim procesima isparavanja slane vode, pri čemu svi njeni sastojci ostaju sačuvani.

prednosti morske soli

Najveća razlika između morske i kuhinjske soli jeste što ova druga sušenjem na više od 650 stepeni menja svoju hemijsku strukturu pa ne sadrži potrebne elemente i minerale kao prirodna so.

Uz natrijum hlorid, u morskoj soli nalazi se preko osamdeset različitih elemenata u tragovima poput kalijuma, magnezijuma i mangana, pa će zato učiniti čuda za vaše zdravlje, kožu i kosu.

Može se navesti bar 15 moćnih osobina morske soli.

1. Morska so ima alkalizacijski učinak koji pomaže u balansiranju nivoa kiseline u telu i tako eliminiše potencijalne rizike fatalnih bolesti.

2. Može ojačati imuni sistem, što znači da tada telo postaje otpornije na razne autoimune bolesti poput gripa, alergije i drugih.

3. Ima značajne učinke na kardiovaskularni sistem. Naučnici su dokazali da redovno uzimanje morske soli rastvorene u vodi može znatno da smanji nivo lošeg holesterola u telu.Takođe, morska so drži krvni pritisak pod kontrolom i koriguje nepravilan rad srca.

4. Metabolički poremećaji poput dijabetesa mogu se uspešno tretirati i lečiti morskom soli, jer ona pomaže smanjenju nivoa šećera u krvi.

5. Više od 20 odsto natrijuma u našem telu akumulira se u kostima, koje se onda oštećuju usled nedostatka minerala u krvi i telesnim tečnostima. Dodavanjem morske soli u ishranu možete izbeći i usporiti osteoporozu.

6. Morska so je korisna i za respiratorni sistem, a minerali, oligoelementi i strukturni delovi algi koje sadrži morska voda pomažu oporavku sluzokože. Morska voda ima blagi antiseptički i antibakterijski učinak, što se pripisuje jonima kalcijuma i magnezijuma.

7. Dobar je izvor kalijuma koji olakšava funkcionisanje mišićnih vlakana, pa morska so veoma blagotvorno deluje na grčeve.

8. Morska so se smatra prirodnim pročišćivačem krvi. Sadrži veliku količinu vitamina C koji deluje kao antioksidant i uništava slobodne radikale. Magnezijum omogućava efikasno delovanje antioksidanata. Tako morska so omogućava detoksikaciju ćelija kože apsorbujući sve otrovne materije iz njih.

9. Kako so izvlači toksine iz tela, koža postaje meka i zdrava. Zato kupke s morskom solju mogu poboljšati njen tonus. Takva kupka će podstaći i izlučivanje suvišne vode iz kože i vezivnog tkiva, čime se sprečava nakupljanje suvišne tečnosti, pa koža postaje čvršća, glađa i zdravija.

10. Morska so puna je vitamina i minerala koji su od vitalne važnosti za pravilnu ishranu ćelija. Te hranljive materije mogu poboljšati ćelijski metabolizam, održavati tkivo hidrantnim, podstaći cirkulaciju na samoj površini kože i povećati snagu ćelijske membrane.

11. Kalcijum iz morske soli pomaže u čišćenju začepljenih pora na koži.

12. Morska so idealna je kao prirodni piling kože, jer njena tekstura pomaže uklanjanju gornjeg sloja mrtvih ćelija kože.

13. Prirodni je lek za masnu kosu. Morska so može apsorbirati višak ulja iz vlasi čineći ih glatkim i lepim.

14. Uz pomoć mnogih minerala prisutnih u morskoj soli, kosa će dobiti željeni volumen. Štaviše, morska so može pružiti dovoljno hranljivih materija folikulima, koje će učiniti kosu mekšom.

15. Morska so izvrsna je u borbi protiv peruti. Deluje direktno na kožu i sprečava njenu suvoću.

Izvor: Zadovoljna.hr