SAMO NE PRETERIVATI

Ovo domaće piće nikog ne ostavlja ravnodušnim, a poznato je da pijenje rakije smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara.

 

Pijenje rakije nije samo svojvrsni dokaz muškosti, niti u slučaju da pijete kvalitetnu rakiju statusni simbol. Konzumacija rakije može učiniti i nekoliko zdravstvenih prednosti – naravno, ako se ne preteruje sa količinama.

pijenje rakije

Ako vas bolja polovina ili je bila napadnuta zbog druženja s rakijom, iznesite joj jedan od ovih argumenata.

Produžuje životni vek

Prevelike količine rakije, i bilo kog drugog alkohola, definitivno će vam omogućiti skratiti životni vek, ali umerena količina vam može omogućiti produktivnost. I to zbog toga što antioksidansi pomažu u borbi protiv radikala koji su glavni uzrok starosti.

Oslobađa od stresa

Ukoliko je pijete u umerenim količinama, rakija deluje na nervni sistem, tako da vas opušta. Ponavljamo – samo ako je pijete u umerenim količinama.

Smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara

Odlična stvar kod rakije je ta što sprečava stvaranje naslaga holesterola u vašem kardiovaskularnom sistemu, što vam pomaže da se smanji količina holesterola. A sve to drastično smanjuje opasnost srčanog i možda udara.

Pomaže u prevenciji prehlade

Verovatno niste znali da rakija može da posluži kao odličan sirup za kašalj. Isto tako alkohol pomaže da se ubiju sve bakterije u grlu. Najbolji efekat ćete postići ako ga pomešate sa toplom vodom i limunom.

Ne goji

Evo odličnog argumenta -za razliku od gaziranih, pa čak i nekih „prirodnih“ sokova, rakija je alkohol sa malim brojem kalorija! Ispijanjem rakije smanjuju holesterol u krvi i ne podižu kilažu.

Izvor: Dnevno.rs