PRIPREMA NA PRAVI NAČIN

Da bi bile zdrave za ljudski organizam, kokice moraju da se pripreme pod određenim pravilima i uslovima. Određene, sasvim male korekcije u pripremanju kokica učiniće ih mnogo zdravijim, bez promene njihovog autentičnog ukusa.

 

Sve se češće može čuti da i najrigorozniji nutricionisti predlažu da se kokice uvrste u ishranu. Donedavno, to nije bilo tako. Kokice su smatrane hranom za izbegavanje i nepoželjnim obrokom svakog onog koji želi da oslabi ili jednostavno vodi računa o svojoj kilaži.

kokice

Kako se desio taj iznenadni obrt? Prihvaćeno je da je kukuruz zdrava namirnica, ali glavna primedba odnosila se na to kako se kokice pripremaju. Nijedan stručnjak za ishranu neće sa blagonaklonošću gledati na previše ulja koje se dodaje pri spremanju kokica, kao ni na veću količinu soli od dozvoljene. Jednostavno, kokice da bi bile zdrave za organizam moraju da se pripreme pod određenim pravilima i uslovima.

Šolja kokica sadrži oko 30 kalorija i blizu jedan gram dijetalnih vlakana. Ova vlakna čine da se osećamo sitim tokom dužeg vremenskog perioda i sprečavaju naviku grickanja hrane tokom celog dana.

Može se navesti najmanje sedam načina koji će kokice učiniti zdravijom grickalicom.

Izbegavati margarin

Kokice se mogu kokati na margarinu, iako se ta namirnica smatra velikim neprijateljem održavanju kilaže ili slabljenju. Ulje je bolji izbor, ali ni sa njim ne treba preterivati, jer će zrnca kukuruza pod visokom temperaturom svakako postati kokice.

Odrediti veličinu porcija

U zavisnosti od broja osoba za koje se spremaju kokice određuje se i porcija kukuruza u zrnu. Kao što je već rečeno, jedna šolja gotovih kokica sadrži oko 30 kalorija, pa na taj način može se odrediti veličina porcije i valjano pratiti koliko je kalorija uneto grickanjem kokica. Ne treba zaboraviti da se svakim dodavanjem margarina, soli, sira ili nekog aromatičnog ukusa u prahu, broj kalorija povećava.

Izbegavati mikrotalasnu pećnicu

Ovo je najnezdraviji način da se spreme kokice i ovako napravljene treba sasvim izbegavati iz mnogo razloga. Ovakve kokice moraju da sadrže mnogo soli i dodatne veštačke arome, a i porcija kojom se napuni mikrotalasna obično  je velika. Jednostavno, ne postoji jedno opravdanje koje bi išlo u prilog spremanju kokica u mikrotalasnoj.

Koristiti “zdrava” ulja

Da bi se napravile kokice koje ne štete ljudskom zdravlju, treba se odlučiti za neko od “zdravih” ulja, poput ekstra devičanskog maslinovog, orahovog ili ulja od koštice grožđa. Palmino i kokosovo ulje imaju visoku količinu zasićenih masti i treba ih izbegavati, kao i suncokretovo i sojino ulje.

Dodati “zdravije” prelive

Kokice je moćete učiniti zdravim i dodavanjem preliva ili posipa. Poželjno je da to budu zdravi začini, kao što je kari ili kurkuma, a nikako industrijski prah koji u sebi ima aditive i skrivene kalorije. Preporuka je da se doda neki manje masni sir, prirodni sos ili pospe balsamiko sirćetom.

Izbegavati zaslađivače i aditive

Zapravo, važno je izbegavati sve osim zdravog i jedrog raspuknutog jezgra kukuruza. Rečeno je da se sadržaj kalorija povećava dodatnim aromama, a to je zato što su te arome pune nezdravih dodataka i industrijski nastalih hemikalija, koje ljudskom organizmu ništa dobro ne mogu da doprinesu. Arome kao što su sirni prah i ulje tartufa u sebi nemaju ni sir ni tartufe, već samo opasne hemikalije.

Dodati proteine

Konzumiranje kokica zajedno uz neke proteine držaće svakoga sitim jedno duže vreme. Osim toga, ovim se stiču i značajne prednosti konzumiranja proteina. Dakle, uz kokice je preporučljivo grickati orahe, lešnike, bademe i druga zrnca bogata proteinima.