NESVESNE GREŠKE

Pogrešno i krivo držanje leđa može dovesti do jakih bolova u leđima, vratu i ramenima. Najčešće bol dođe vremenom sam od sebe, jer smo nesvesni lošeg držanja u trenutku kada nam se ono dešava, da bismo to tada popravili.

 

Nepravilan stav i krivljenje kičme uzrokuje brojne probleme, među kojima su i oni koji nas u prvo vreme ne tište. Međutim, kako vreme prolazi, sve više osećamo javljanje bolova u vratnom i ramenom delu, ali i u leđima. Čak ni u takvim situacijama dešava se da ne pomislimo da je to zbog lošeg držanja.

krivo držanje leđa

Može se navesti sedam najčešćih krivaca za loše držanje kojih najverovatnij nismo ni svesni.

1. Saginjanje tokom korišćenja mobilnog telefona

Dok čitamo poruke na mobilnom telefonu ili surfamo internetom, najčešće glavu i vrat saginjemo prema dole. Takav položaj stvara jak pritisak na vratni deo kičme. Zapamtite da mobilni telefon ne bi trebalo da držimo u ravni grudi, već u nivou očiju.

2. Korišćenje mašine za pranje posuđa

Ovo je još jedna tipična svakodnevna radnja koja može naštetiti našem držanju. Dugotrajno saginjanje leđa dok punimo i praznimo mašinu za pranje suđa može uzrokovati bolove u leđima. Umesto toga, probajte da čučnete tokom korištenja mašine. Ako nemate velikih problema s kolenima ili iz zdravstvenih razloga ne smete stati u čučanj, to može biti i odlična svakodnevna vežba za noge i zadnjicu.

3. Neadekvatan grudnjak za velike grudi

Grudnjaci bi trebalo da rasterete ženska leđa i vrat. Ako se odabere neadekvatan model koji ne pruža pravilnu podršku grudima, pogotovo većim, samo će se dodatno opteretiti ti delovi tela. Ako se kopča grudnjaka na leđima stalno podiže prema gore, to znači da on nije odgovarajuće veličine. Zbog toga grudi mogu da stvore pritisak na kičmu zbog kog se naposletku dešava loše držanje i osećaju se bolovi.

4. Nepravilno podizanje i držanje dece

Zaštitite svoja leđa i savijte kolena kada podižete mališane. Podizanje iz laganog čučnja smanjuje pritisak na kičmu. Izbegavajte nošenje deteta na ramenima jer tako iskrivljujete kičmu.

5. Preferirate ravnu obuću

Obuća potpuno ravnih đonova nije zdrava za naše zglobove, leđa i kičmu, osim ako u pitanju nisu ortopedski modeli s ulošcima koji stopalu daju potrebno minimalno povišenje.

6. Baštovanstvo

Iako je rad u bašti aktivnost koja sama po sebi opušta, ona zapravo nema tako dobar učinak na naša leđa. Tokom boravka u bašti i rada u njoj provodimo puno vremena u pogrbljenom položaju. Pokušajte što češće da menjate položaj ili svako malo ustajete i razgibate se kako biste smanjili pritisak na kičmu.

7. Pretrpani ranac

Baš kao što ni klasičnu torbu ne smemo pretrpati stvarima, tako ni ranac ne smemo previše opteretiti. Oni su svakako bolji izbor od klasičnih torbi jer je pritisak na kičmu tokom nošenja ravnomernije raspoređen, ali ako je previše težak, onda poništavamo njegov dobar učinak. Kada stavite ranac na leđa, podesite ga tako da bude što više na leđima. Vrh ranca trebalo bi da bude u ravni s ključnom kosti. Što jače stegnete naramenice ranca, to je bolje, jer će vam ranac biti više uz telo i tako ćete imati osećaj da je lakši nego što zaista jeste.

Izvor: Zadovoljna.hr