„VESELJACI KOJI PLEŠU CELU NOĆ…“

Jugoslovenska muzika bila je tema jednog teksta u renomiranom britanskom dnevnom glasilu, gde je ocenjena kao podsticaj mnogih da tragaju za zaboravljenim kutkom popa.

 

Britanski list „The Guardian“ nedavno je posvetio opširan tekst na temu „jugoslovenska muzika“, koja čini se, počinje da inspiriše svetske muzičare, a kao sagovornika su između ostalih odabrali i Bobana Petrovića, koji je 1967. otvorio klub i tako na prostore ex-Yu doneo fank, bugi i disko.

jugoslovenka muzika

”Veseljaci u pantalonama sa širokim nogavicama i blještavim košuljama koji plešu celu noć, bili su uobičajni prizor u svetskim prestonicama zabava ‘70-ih, ali u Novom Beogradu, građenom u brutalističkom arhitektonskom stilu, bilo je to potpuno novo iskustvo. U podrumu sportske dvorane otvorena je prva diskoteka u socijalističkoj Jugoslaviji”, piše „The Guardian“, a zatim podseća da ta država više ne postoji.

”Jugoslovenska disko, post-pank i elektronska muzika napredovala je sedamdesetih i osamdesetih godina, ali je uglavnom bila zaboravljena sve do nedavnih napora ljudi koji poseduju velike arhive i specijalnih izdavačkih kuća”, piše u britanskom listu.

Kako ističu, ovo je podstaklo mnoge u traganju po zaboravljenom kutku popa, te dodaju da je čak i Kendrik Lamar u pesmi “Duckworth” inspirisan numerom “Ostavi trag” jugoslovenske grupe “Septembar” iz 1976.

Za The Guardian su o tom periodu, tačnije ‘80-im godinama, pričali i Luka Novaković i Vanja Todorović, vlasnici produkcijske kuće Discom u okviru koje ponovo izdaju muziku jugoslovenskih muzičara, ali i Zoran Vračević i Zoran Jevtić, drugovi iz detinjstva čiji su se životi promenili kada su čuli “Depeche Mode” i “Soft Cell”.

”Eksplodirala je ogromna energija i novi osećaj slobode među mladima u Beogradu, Zagrebu i Ljubljani. Čim smo čuli da iz Velike Britanije dolazi elektronika, pomislio sam da moram da zaboravim prave bubnjeve. Odjednom je to bio potpuno novi svet”, ispričao je Vračević.

”Za razliku od SSSR-ovog često restriktivnog pristupa kulturi, vlasti u Jugoslaviji uglavnom su ostavljale svoje muzičare na miru. Kad se cenzura ipak događala, bila je suptilnija, smatra Boban Petrović, koji se priseća kako su nakon jednog njegovog komentara u kojem je prozvao nacionalnu vladu zbog zagađenja, njegove pesme misteriozno nestale sa radija”, piše „The Guardian“.

Deo teksta posvećuje i poznatom makedonskom muzičaru.

”Još u srednjoj školi i uz pomoć svojih roditelja Kiril Džajkovski, koji je danas poznati elektronski muzičar, a koji se vratio iz Australije i sada živi u Skoplju, nabavio je jedan sintisajzer, jednu ritam-mašinu i jedan kasetofon sa četiri trake”, navodi se u tekstu.

”To je sve sa čime sam mogao da radim. Ali to su bili klasični primerci opreme, imao sam 808-icu i sintisajzer Jupiter-4 Roland. Nisam imao sekvencer pa se sve snimalo uživo na traci”, ispričao je Džajkovski za „The Guardian“.

Osim trenutnog ponovnog otkrića popa iz doba Jugoslavije, ostala su i lepa sećanja na staru ujedinjenu državu u celini, koja je prema rečima muzičara sa kojima je „The Guardian“ razgovarao zaista živela svoj moto mira, bratstva i jedinstva.

Izvor: Vijesti.me