TREBA ZNATI

Svaka hirurška intervencija predstavlja rizik, zbog čega je važno da određene činjenice o anesteziji treba da upoznamo pre nego što legnemo za operacioni sto.

 

Saznanje da moramo na operaciju i da ćemo primiti anesteziju, bilo opštu ili lokalnu, može izazvati osećaj nelagodnosti i promišljanja hoće li sve proći u najboljem redu.

činjenice o anesteziji

Kako bi se strahovi smanjili, dobro je znati da je verojatno najveći napredak u području hirurgije zabeležen upravo na području anestezije.

Svaki pacijent koji mora da primi anesteziju može da se sa tim procesom upozna kroz obrazac koji dobije na pregledu kod anesteziologa pre operacije. U njemu se nalaze pravila kojih se pacijent treba pridržavati kao i korisne informacije o anesteziji s kojima je dobro biti upoznat.

Taj dokument sadrži neke osnove činjenice o ovoj medicinskoj proceduri neophodnoj pre hirurške intervencije.

1. Nijedna operacija nije bez rizika, ali današnji lekovi (anestetici), aparati za disanje i monitor za nadzor osnovnih životnih funkcija omogućavaju dobro upravljanje anestezijom, dobar nadzor kao i podršku osnovnim životnim funkcijama tokom cele operacije (rad srca, funkcija disanja, stanje svesti). Hirurg i njegov tim tokom operacije stalno kontaktiraju s operaterom i paze na položaj pacijenta da bi se sprečilo oštećenje nerava zbog pritiska ili rastezanja. Oštećenja nerava tokom lokalne anestezije izuzetno su retka.

2. Važno je da na pregledu pacijent iskreno i tačno izvesti anesteziologa o svom zdravlju. Kao i kod mnogih medicinskih zahvata rizici zavise od niza okolnosti. Vrlo su važne bolesti koje je pacijent već odbolovao ili od kojih sada boluje, a nisu povezane s operacijom. Važno je opšte stanje zdravlja pacijenta, životno doba i navike.

3. Tokom operacije, pacijent koji je pod opštom anestezijom ne diše samostalno. Umesto njega diše aparat čiji rad programira i nadzire anesteziolog. Osnovne životne funkcije tokom operacije su u rukama anesteziologa.

4. Anestezija se može vršiti pomoću intravenskog anestetika što je dovoljno i za kratke operacije. Ako operacija traje duže, anestezija se može produžiti ubrizgavanjem anestetika u venu. Anestezija se može nastaviti primenom anestetika u gasovitom stanju pomoću maske ili intubacijom.

Ako se anestezija vrši pomoću maske, kiseonik i anestetik dovode se kroz masku koja se stavlja na usta ili nos.

Lokalna anestezija suzbija osećaj bola na samom mestu operacije ili u određenim delovima tela. Da bi se to postiglo, lokalni anestetik ubrizgava se u određeno mesto na kičmi blizu nerava koji su „odgovorni“ za osećaj bola u dotičnom delu tela. Ubod je bezbolan, jer se mesto uboda pre punkcije anestezira.

5. Važno je da se pacijent pridržava sledećih uputa:

– Šest do osam sati pre operacije ne sme se ništa jesti niti piti da bi se izbeglo povraćanje i aspiracija (udisanje ispovraćane mase)

– Šest sati pre operacije ne sme da se puši

– Pre operacije potrebno je izvaditi pokretne delove zuba (zubne proteze) i kontaktna sočiva. Takođe, potrebno je odstraniti svu šminku i lak s noktiju, skinuti prstenje, lančiće i drugi nakit

– Pre završetka anestezije pacijent ne može sam bez pratnje da ode kući. Neko mora doći po njega ili će se kući odvesti taksijem kada ga doktor otpusti iz svog bolničkog nadzora

– Pacijent ne sme aktivno da učestvuje u saobraćaju, da radi s motornim mašinama ili da pije alkohol najmanje 24 sata posle anestezije

Izvor: Zadovoljna.hr