DREVNA INDIJSKA METODA

Prema ajurvedi, prevencija je ključ zdravlja, a hrana i način života smatraju se najvažnijim lekom. Ishrana prema tipu tela po ajurvedi tačno govori šta koji tip treba da jede, a šta da izbegava.

 

Zdravlje tela najlakše je održavati pravilnom ishranom, a upravo je ona sastavni deo prevencije skoro svih bolesti.

ishrana prema tipu tela

Pre više od 5.000 godina indijske askete su duboko poštovale vlastito telo i radile na očuvanju zdravlja jer su smatrale da tako pomažu i svom duhovnom razvoju.

Tokom hiljada godina skupljali su sva svoja zapažanja i savte kako bi ih sačuvali za buduće generacije. Tu opsežnu kolekciju znanja o zdravlju i lečenju danas poznajemo kao ajurvedu, tj. „nauku o životu“.

Ajurveda je bazirana na tri doše, psihofizičke energije koje kontrolišu funkcije tela:

1. vata – kontroliše funkcije povezane s pokretom, poput cirkulacije, disanja, otkucaja srca i slično

2. pitta – kontroliše metabolički sistem tela

3. kapha – kontroliše rast i stabilnost tela

Svaka osoba u sebi ima sve tri doše, ali obično jedna ili dve dominiraju. Zavisi od toga koja doša dominira, razlikujemo i tri različita tipa tela s posebnim psihofizičkim karakteristikama.

Vata tip – vitke i lagane građe, visoki, brzo hodaju. Ne podnose hladnoću. Loše spavaju i brzo se umaraju. Preterano se brinu, na stres odgovaraju razvijanjem osećaja straha i nemira. Suva koža, suva kosa i smanjeno znojenje. Glad osećaju u nepravilnim razmacima. Skloni artritisu, krhkim kostima, astmi, nadutosti praćenoj gasovima.

Pitta tip – srednje građe i snage. Oštar um, dobra moć koncentracije. Jak apetit i probava, ne mogu da propuste obrok. Ne vole toplo vreme, ne osećaju se ugodno na suncu. Bled ten i koža im lako izgore na suncu. Preterano se znoje. Skloni osipima, aknama, žgaravici, želudačnoj kiselini, suvoći oka.

Kapha tip – fizički jaki, čvrste i teže građe. Čvrsto spavaju. Spora probava. Sklonost ka debljanju i emotivnom prejedanju. Ne vole vlažno vreme. Masna koža. Skloni prehladama, respiratornim problemima i alergijama.

Na balans doša utiču promene godišnjih doba i način života, a ponajviše hrana. Kako biste ostali u formi i bili zdravi, važno je hraniti se u skladu s pravilima ajurvedske ishrane.

Ako ste tip vata:

Izbegavajte – hladnu i smrznutu hranu, velike količine sirovih namirnica, gazirana pića, suvu hranu poput kokica i krekera koja isušuje organizam, kofein, žitarice poput ječma, heljde, kuskusa i prosa.

Jedite – tople supe i variva, jaja, sir, mleko, jogurt, ribu, živinu, pšenicu, tikvice, masline, semenke, orašaste plodove, avokado, bobičasto voće. Grožđe, narandže i ananas jedite u manjim količinama i pazite na to da je većina povrća koje jedete skuvana.

Ako ste tip pitta:

Izbegavajte – oporo i kiselo povrće, paradajz, ljute papričice, repu, patlidžan, luk, rotkvicu, spanać, grejp, kajsije, bobičasto voće, govedinu, jaja, plodove mora, heljdu, kukuruz, proso. Umereno koristite začine koji „pale“ poput đumbira, kumina, crnog bibera i karanfilića.

Jedite – blago povrće poput špargle, svežih krastavaca, batata, zelenog povrća, bundeve, brokolija, karfiola, celera, tikvica, a od voća birajte ono pretežno slatko poput grožđa, lubenice, dinje, trešanja, avokada, manga, kokosa, šljiva. Koristite umirujuće začine poput korijandera, kardamoma, šafrana i komorača, kao i maslinovo ili suncokretovo ulje. Pšenica, beli pirinač, ječam i ovas takođe su odličan dodatak ishrani, a umereno jedite ćuretinu i piletinu.

Ako ste tip kapha:

Izbegavajte – narandže, banane, avokado, ananas, breskve, urme, smokve, dinje, lubenice, tikvice, sirov paradajz, batat, ovas, pirinač, pšenicu.

Jedite – gorke i opore namirnice. Jabuke, kruške, nar, brusnice, kajsije, đumbir, biber, senf, piletina, ćuretina, plodovi mora, jaja, heljda, raž, proso, kukuruz, semenke suncokreta i bundeve.

Izvor: Zadovoljna.hr