JERUSALIM ZAPADA

Smeštena na brdu, puna raznih istorijskih priča koje je doživela, italijanska Matera je mesto kojem je teško odoleti.

 

Grad Matera, jedan od najstarijih na svetu, poznat je kao Jerusalim zapada zahvaljujući svom položaju koji se nalazi na krečnjačkim stenama i svojim poznatim pećinskim kućama sassi.

matera

Matera je smeštena u južnoj italijanskoj regiji Bazilikata, koja je jedna od najsiromašnijih regija u zemlji.

Na Uneskovu listu svetske kulturne baštine je dospela 1993. godine, a 2019. godine je postala evropska prestonica kulture.

U 2019. godini je primećen i veći priliv turista, ali je pandemija koronavirusom sve poremetila.

Međutim, gradonačelnik Domeniko Benardi je rekao da se nada da će privući više turista budući da je poslednji film o Džejmsu Bondu sniman upravo na ovom mestu i istakao je da je sedma umetnost uvek bila važna za grad.

Naime, najpoznatiji tajni agent voli da posećuje atraktivne lokacije, pa je bilo sasvim logično da će u poslednjem filmu posetiti neke od njih.

Deo radnje se i dalje odvija u Londonu, a snimalo se i u Norveškoj, na ledenom jezeru Nitedal i na Farskim ostrvima.

Međutim, u samom trejleru je najprimećenija Matera, čijim se uskim ulicama Džejms Bond kojeg glumi Danijel Krejg vozio svojim Aston Martinom.

Ovo je prvo pojavljivanje Matere u filmu o Džejmsu Bondu, a ovaj grad je već mnogo puta poslužio kao filmska kulisa.

To verovatno ima veze sa tim što je reditelj Pjer Paolo Pazolini ovde snimio svoj film o životu Isusa 1964. godine.

Italijanski kriminalistički triler Nije me strah je snimljen ovde 2003. godine, a Mel Gibson je u ovom gradu snimio neke scene iz svog filma Pasija.

Boravak u Materi zaista izgleda poput života na filmskom setu, ceo svet grada je smešten u nekadašnjim pećinama. Jedan od poznatijih hotela jeste L’ Hotel in Pietra, koji se nalazi odmah iza katedrale, a u kojem noćenje košta 67 evra.

Izvor: Punkufer.hr