MOĆ PEČURKE U LEČENJU MALIGNITETA

Mijelodisplastični sindrom (MDS) predstavlja skup povezanih poremećaja rada koštane srži, što rezultira u proizvodnji nedovoljnog broja krvnih ćelija. Medicinske gljive sve su popularnije u tretmanu malignih bolesti, a ovde se konkretno pokazuje dejstvo ekstrakta maitake gljive na produkciju krvnih zrnaca.

 

Tradicionalna istočnjačka, ali i ruska medicina već više od pet hiljada godina koriste medicinske gljive za lečenje mnogih bolesti. Njihova delotvornost potvrđuje se sve većim brojem naučnih istraživanja koja se tiču antikancerogenih efekata ovih gljiva.

mijelodisplastični sindrom

Ova istraživanja su dokazala da određene vrste gljiva kao što su šitake, reiši, čaga, cordiceps ili maitake sadrže lekovite supstance. U prvom redu to su polisaharidi, poznati kao beta glukani, koji jačaju ili obnavljaju obrambene snage organizma (ono što popularnije zovemo imunitet) i tako koče razvoj maligniteta i omogućavaju da ga organizam sam suzbija.

Konkretno, maitake gljiva (lat. Grifola Frondosa, a zovu je još i zec gljiva) koristi se u Japanu i Kini više od 3 hiljade godina. Pre mnogo vekova ova pečurka je u Japanu bila čak i platežno sredstvo, što dovoljno govori koliko je bila cenjena.

Naučno je potvrđeno da medicinska gljiva maitake vrši veliki uticaj na funkciju imunog sistema kod čoveka. Dokazano je da se njene komponente vezuju za receptore na spoljašnjim membranama leukocita (belih krvnih zrnaca), što im pruža važnu ulogu u borbi protiv raka, jer tako vezani mogu direktno da napadnu maligne ćelije.

Osim toga, maitake gljiva ima sposobnost da stimuliše proizvodnju belih krvnih zrnaca unutar koštane srži. Smanjene aktivnosti koštane srži znači redukciju proizvodnje leukocita, a to znatno povećava rizik od nastanka raka.

S obzirom na prethodna istraživanja na maitake medicinskoj gljivi, koja pokazuju sposobnost stimulacije koštane srži, kao i različitih aspekata imunog sistema, istraživači u “Memorial Sloan-Ketering Cancer Center” (MSKCC) sproveli su studiju kod pacijenata koji pate od mijelodisplastičnog sindroma (MDS), a koji predstavlja poremećaj u radu koštane srži kada ona ne stvara dovoljno zdravih krvnih zrnaca.

Pacijenti sa MDS dijagnozom uzimali su ekstrakt maitake gljive, 3 mg po kg telesne težine – dva puta dnevno tokom 12 nedelja. Rezultati su utvrdili da je maitake gljiva povećala funkciju belih krvnih zrnaca.

Na primer, istraživači su pokazali da je odgovor leukocita na bakteriju E. coli smanjen kod MDS pacijenata. Štaviše, oni su pokazali sposobnost leukocita da unište i svare inficirane organizme. Predloženi mehanizam uključuje tretman maitake gljivom, koja na ovaj način stimuliše sazrevanje imunih ćelija u koštanoj srži.

Studija koju je sproveo MSKCC značajna je iz više razloga. Osim što je to jedna od studija iz prestižnog svetskog medicinskog centra, njeni rezultati podupiru one vrednosti koje su vezane za korišćenje potpuno prirodnog proizvoda (biljke) u savremenoj medicini.

Na osnovu ove studije i drugih, čini se da je maitake medicinska gljiva savršeno pogodna za pacijente sa dijagnozom MDS.

Postoje i drugi dokazi da dejstvo maitake gljive pomaže u smanjenju sporednih efekata hemoterapije i zračenja, kao što su mučnina, gubitak težine, zamor, ali i supresije imunog sistema, dok se istovremeno jača njegova efikasnost.