PET DANA OD POČETKA SIMPTOMA

Za Molnupiravir proizvođač kaže da ublažava tok bolesti Kovid-19. Uzimanjem leka ubrzo posle pojave simptoma, rizik od odlaska u bolnicu ili smrti od infekcije koronavirusom – upola se smanjuje.

 

Američka farmaceutska kompanija Merck Sharp i Dohme – ukratko: MSD objavila je u petak 1. oktobra vesti o obećavajućim testovima leka molnupiravir u lečenju Kovida-19. To su pokazale kliničke studije.

molnupiravir

Prema firmi MSD, u studiji je učestvovalo 775 pacijenata visokog rizika, kada se radi o Kovidu 19.

Primarni cilj studije koja je obustavljena jer je bila uspešna, bilo je – ispitivanje efikasnosti kandidata za lek u odnosu na placebo odnosno praznu pilulu. Meren je procenat pacijenata hospitalizovanih ili umrlih – od početka davanja molnupiravira ili placeba u trajanju od 29. dana.

Rezultat je pokazao da je 14,1 odsto (53/377) ispitanika koji su dobijali placebo u roku od 29 dana – moralo da bude hospitalizovano ili su umrli. Među onima koji su dobijali molnupiravir, ta brojka je bila 7,3 odsto (28/385).

Do 29. dana nije prijavljen ni jedan smrtni slučaj kod pacijenata koji su primali molnupiravir, u poređenju sa 8 smrtnih slučajeva kod pacijenata koji su primali placebo.

Međutim, rezultati još uvek nisu nezavisno provereni, odnosno verifikovani.

Efikasan samo kod lakših oblika Kovida

Prema proizvođaču MSD, lek pomaže samo ako se uzme u roku od pet dana od početka simptoma.

Još u aprilu ove godine MSD je saopštio da lek molnupiravir nije dovoljno efikasan kod pacijenata koji su već hospitalizovani – odnosno teško bolesni. Studije koje su u toku trebalo bi da se usredsrede na ne-hospitalizovane pacijente.

Molnupiravir funkcioniše uz pomoć enzima koji koronavirus koristi za kopiranje svog genetskog koda i reprodukciju. Molnupiravir (MK4482, EIDD-2801) je prolek sintetičkog derivata nukleozida N4-hidroksicitidina. Samo aktivni metabolit može biti ugrađen u virusnu RNK kako bi se generisala greška u kopiranju i poremetile polimeraze, a time i njegova replikacija.

U prvim reakcijama stručnjaci pozdravljaju pozitivne rezultate studije, ali upozoravaju od preterane euforije i podsećaju na lek protiv gripa koji je svojevremeno bio precenjen. Niko ga ne pominje po imenu, ali se verovatno radi o leku oseltamiviru, koji se prodaje pod imenom Tamiflu.

Efikasan i protiv drugih koronavirusa

Ovaj lek je zapravo trebalo da bude odobren za lečenje gripa. Studije su sada pokazale da nije efikasan samo protiv Sars-CoV-2, već i protiv drugih virusa iz grupe koronavirusa, poput Sars-CoV i Mers-CoV.

MSD želi da se što pre prijavi za odobrenje molnupiravira i saopštio je da već postoje ugovori sa vladama širom sveta. Kompanija bi do kraja godine mogla da proizvede deset miliona doza.

Ako molnupiravir odobri FDA, nadležna agencija SAD, američka Vlada planira da kupi 1,7 miliona doza. Berza je već u petak veoma pozitivno reagovala na vest o uspešnom rezultatu studije.

Šta se još koristi u lečenju Kovida?

Do sada je Remdesivir jedini lek koji je posebno odobren za Kovid-19. Ako molnupiravir dobije odobrenje, to bi bila prva ciljana oralna terapija – lek koji se uzima kao i svaka druga pilula. Remdesivir se mora davati kao infuzija.

U fazi kliničkih ispitivanja se nalaze i drugi lekovi sa antivirusnim dejstvom. Studije sprovede farmceuske kompanije Fajzer i Atea i Roše i radi se tipu leka sličnom molnupiraviru.

Lek deksametazon (kortizon) samo ublažava simptome i nije usmeren direktno na Sars-CoV-2.

Terapije antitelima koje se trenutno nalaze na tržištu moraju se primeniti odmah – da bi imale optimalan efekat. Međutim, ovi priparati nisu odobreni u Nemačkoj. Upotreba Bamlanivimaba / Etesevimaba i Casirivimaba / Imdevimaba u Nemačkoj je zakonski moguća na osnovu posebnog pravilnika i predstavlja individualni pokušaj terapije.

Izvor: DW.com