SPECIFIČNA ZGRADA

Američka projektantska firma ODA objavila je dizajn na kojem je stambeni neboder na Upper West Sideu na Menhetnu, veoma specifičan zbog same postavke prostora.

 

Američka projektantska firma ODA objavila je dizajn na kojem je stambeni neboder na Upper West Sideu na Menhetnu, veoma specifičan zbog same postavke prostora.

neboder na menhetnu

Stambena zgrada sa 20 spratova i 57 stanova veličine od dve do pet spavaćih soba, koja će imati 12694 kvadratnih metara, biće poznata kao Era.

Prema njujorškoj kompaniji ODA, zgrada visoka 76 metara u 251 West ulici biće završena do sledeće jeseni.

Ključno kod dizajna ove zgrade je što se kvadratura spratova povećava sa visinom zgrade, tako da se viši spratovi šire ka spolja sa svakim sledećim spratom sve više.

Konzolni oblik zgrade će omogućiti veće prostore dok se izdiže, što će imati za rezultat mnogo veću površinu krova od osnove.

Era će imati bazen na krovu sa pogledom na reku Hudson kako bi maksimalno iskoristila ogromnu površinu.

Za stanovnike zgrade biće napravljen fitnes centar i studio za jogu, kao i biblioteka, salon i dečija igraonica.

Ogromni prozori koji prekrivaju fasadu biće uklopljeni sa okolinom, ali će zbog svoje veličine puštati unutra više svetla nego prosečni prozori na okolnim zgradama.

Unutrašnjost, prema kompaniji, nastojaće da odražava oblike i uglove koji se vide spolja, dajući osećaj koherentnosti u celom projektu.

Iz kompanije ODA su rekli da ovaj projekat najavljuje novu eru na Menhetnu i da je tako dobio ime. ODA, koja je formirana 2007. godine, projektovala je brojne njujorške zgrade u blokovskoj strukturi. Era je jedna od njih.

Kompanija je nedavno izgradila betonsku stambenu strukturu u Bruklinu napravljenu od nejednako naslaganih kutija, kao i stambeni kompleks na Donjoj istočnoj strani Menhetna sa površinom na poslednjem spratu dvostruko većom od prizemlja.

Izvor: Gradjevinarstvo.rs