ZDRAVLJE IZ CRVENE REPE

Korist koju ima cvekla i sok od cvekle od velike je važnosti za ljudski organizam. Novije studije koje su proučavale delovanje ovog soka utvrdile su koliko on utiče na jačanje, oporavak i relaksaciju mišića.

 

Cvekla je veoma zdravo povrće, jer je bogata vitaminima, folnom kiselinom i kompleksom B vitamina (B2, B3, B6), a od minerala sadrži natrijum, kalijum i jod.

sok od cvekle

Cvekla potpomaže stvaranje crvenih i belih krvnih zrnaca, podstiče pravilno funkcionisanje štitne žlezde, utiče na izgled kože, a takođe i na pravilan rad nervnog i digestivnog sistema, funkcije mozga i razvoj mišića. Od svih ovih uloga cvekle, ovde ćemo se zadržati na jednoj.

Naime, britanski naučnici otkrili su u nedavnom istraživanju da sok od cvekle može pomoći u smanjenju oštećenja mišića nakon napornih fizičkih aktivnosti.

Za potrebe ove studije, tim istraživača sa Univerziteta Nortambrija u Velikoj Britaniji regrutovao je 30 fizički aktivnih muškaraca uzrasta od 18 do 28 godina koji treniraju najmanje dva puta nedeljno. Učesnicima je naloženo da izvrše 100 intenzivnih vežbi skakanja kako bi izazvali oštećenje mišića nogu.

Tada je ovim muškarcima u naredna tri dana dato nešto od ovo troje: 1) 250 mililitara soka od cvekle, 2) 125 mililitara soka od cvekle i 3) placebo lek.

„Trodnevno konzumiranje najveće doze soka od cvekle ubrzalo je oporavak mišića ovih sportista. Ovi koji su bili u grupi kojoj je data upola manja količina soka od cvekle ostvarili su za oko 18 odsto bolji uspeh u oporavku svojih mišića nego grupa sa placebo lečenjem“, rekao je istraživač ovog projekta dr Tom Kliford.

BIOCAPILLARY KAPI baner

Istraživački tim je takođe primetio značajno smanjenje bola nogu kod učesnika koji su konzumirali sok od cvekle.

Tako su zdravstveni stručnjaci zapazili da ovaj moćni napitak može biti u velikoj meri od koristi i u periodu van fizičkih aktivnosti.

Još jedna nedavna studija bila je najnovija u nizu istraživanja koja pokazuje efikasnost cvekle u održavanju zdravlja mišića.

Ta studija, objavljena prošle godine, potvrdila je da je sok od cvekle veoma efikasan u povećanju oporavka mišića, njihovih funkcija i performansi nakon uzimanja posle ponovljenih vežbi za sprint.

Kao deo istraživanja, zdravstveni stručnjaci su ispitali 20 muškaraca, timskih sportista, koji su dobili instrukcije da uzmu sok od cvekle ili placebo tri dana nakon prvog ponovljenog sprint testa, kao i nakon drugog ponovljenog sprint testa.

Istraživači su otkrili da je konzumiranje soka od cvekle u poređenju sa placebom mnogo efikasnije u oporavku mišića. Naučnici su takođe primetili da je prag pritiskajućeg bola kod učesnika ove studije bio veći za 10,4 odsto nakon pijenja soka od cvekle.

„U zaključku, ova studija dokazuje da je konzumiranje soka od cvekle četiri dana nakon oštećenja mišića ponovljenim sprint testovima oslabilo bol u njima i uvećalo njihove dinamičke funkcije. Ovi podaci ukazuju na to da se sok od cvekle može primeniti kao strategija oporavka nakon vežbi kako bi se ublažili gubici u nekim aspektima dinamičke funkcije mišića kod timskih sportista. Međutim, nije baš lako preneti ovakav nalaz timskim sportskim takmičenjima u stvarnom svetu. Buduće studije su potrebne da bi se razjasnili osnovni ćelijski mehanizmi, jer se pokazalo da korisni efekti soka od cvekle nisu povezani sa sistemskim promenama u oksidativnom stresu ili drugim biohemijskim markerima oštećenja mišića“, kazali su istraživači.

Jedna druga studija pokazala je da sok od cvekle može značajno povećati mišićnu snagu. Da bi sproveli istraživanje, tim stručnjaka uputio je volontere da konzumiraju uobičajeni sok od cvekle, sok bogat nitratima i placebo soka cvekle bez nitrata. Rezultati su pokazali da su učesnici ovog ispitivanja ispoljili povećanje snage u mišićima od 13 odsto, pa se oko dva sata nakon pijenja soka od cvekle s visokim nivoom nitrata, ta snaga još više povećala. Prema mišljenju stručnjaka, koristi su bile izraženije kada su se mišići pomerali većom brzinom.

Štaviše, istraživači ni iz jedne od navedenih studija nisu primetili bilo kakve sporedne neželjene efekte konzumiranja soka od cvekle, kao što su pojačan srčani rad ili povišen krvni pritisak.