BLAGO S PIJACE

Portret slavnog poljskog kompozitora Frederika Šopena trideset godina je bio u vlasništvu jedne porodice, a onda se našao na tezgi jedne buvlje pijace.

 

Oronuli portret kompozitora Frederika Šopena (1810-1849) kupljen na buvljaku u poljskom Lublinu visio je na zidu jedne kuće blizu tri decenije, pre nego što je ekspert utvrdio da je slika iz 19. veka, kada je i živeo poljski kompozitor.

portret šopena

Obnovljena sa pozlaćenim okvirom, mala slika nalazi se u trezoru banke, negde u istočnoj Poljskoj, dok njeni vlasnici pregovaraju o svojim sledećim koracima, razmatrajući i javnu izložbu.

Profesor sa univerziteta Nikola Kopernik, Dariuš Markovski, ekspert koji je otkrio autentičnost portreta prošle godine, kaže da slika ima značajnu istorijsku i emotivnu vrednost, ali se uzdržao od procene za koliko bi mogla da bude prodata.

Slika je dimenzija 29,5 x 23,3 centimetara, a Markovski je naprednim metodama utvrdio da je nastala sredinom 19. veka.

„Ovo je bez dileme Šopen, ali ne mogu da kažem da li je pozirao ili je portret preslikan sa druge slike. Ne znamo ništa o njenoj istoriji, niti za koga je slikana. Bila je u vrlo lošem stanju, raduje me što smo uspeli da sačuvamo ovakvo umetničko delo“, kazao je Markovski.