NA JUGU IZRAELA

Drevna vinska kuća otkrivena na jugu Izraela imala je godišnji kapacitet od čak 2 miliona litara vina, navode arheolozi.

 

U blizini izraelskog grada Javnea pronađena je ogromna vinska kuća, tačnije ostaci vinarije stare oko 1.500 godina, sa godišnjim kapacitetom od čak 2 miliona litara vina!

vinska kuća

Ogromno imanje pronađeno na jugu Izraela sadržavalo je pet ogromnih presa za vino, sopstvene pogone za pravljenje amfora i druge izuzetno dobro očuvane elemente vinarije. Arheolozima je, pored veličine kompleksa, upao u oči i kvalitet izrade vinarije, koji svedoči o tome da je vino koje se ovde pravilo bilo izuzetno ozbiljan i poznat brend koji je donosio velike količine novca.

– Vino iz Gaze i Aškelona u drevna vremena smatralo se veoma dobrim – navela je izraelska Uprava za antikvitete.

– Nalazili smo do sada i druge lokacije na kojima se ono proizvodilo, ali sada smo, čini se, pronašli glavni proizvodni centar. Odavde su se komercijalne količine vina transportovale do luka odakle su se izvozile širom Mediterana – naveli su.

U vreme kada je ova vinarija proživljavala svoj vrhunac, vinarstvo je na tom tlu već bilo vekovima staro. Na ovoj lokaciji pronađene su vinske prese iz persijskog perioda, od četvrtog do šestog veka pre nove ere.

– Ovaj nalaz potvrđuje kontinuitet proizvodnje vina na toj lokaciji koji je trajao vekovima – zaključili su u Upravi za antikvitete.

Veoma dobro očuvana vinarija nalazi se na lako dostupnoj lokaciji, što će obeležiti i njenu dalju sudbinu: već se planira pretvaranje nalazišta u prvorazrednu turističku atrakciju koja će uključivati i most sa koga će moći da se vidi cela vinarija.

Izvor: Vinoifino.rs