UŽAS ZA 330.000 DECE

Izveštaj koji analizira seksualno zlostavljanje u Katoličkoj crkvi u Francuskoj pokazuje da su od 1950. sveštenici i drugi crkveni dostojnici zlostavljali 330.000 maloletne dece.

 

Sveobuhvatni izveštaj u kome stoji seksualno zlostavljanje u Katoličkoj crkvi u Francuskoj pokazuje da su od 1950. sveštenici i drugi zaposleni pri crkvi zlostavljali 330.000 maloletnika. Stručnjaci pozivaju na reforme.

zlostavljanje u katoličkoj crkvi

Nezavisnu komisiju Ciase osnovale su 2018. krovne organizacije Francuske katoličke crkve, Biskupska konferencija CEF -a i Konferencija vernika, Corref.

„Već 20 godina se.aktivno borimo protiv seksualnog zlostavljanja u našim crkvama, ali to jednostavno nije bilo dovoljno“, kaže Olivije Lebornje, nadbiskup Severnog Arrasa i potpredsednik biskupske konferenciej Francuske govoreći o neophodnosti ovakve jedne komsije.

Užasna svedočenja

Hiljade žrtava seksualnog zlostavljanja su saradnicima komisije tokom dve godine ispričale priču o doživljenom i teškoj traumi. Ta svedočenja žrtava, na oko 200 stranica izveštaja, su kao opisi noćnih mora.

„Sveštenik me je uvukao u svoj šator, a zatim ga zatvorio“, piše jedna od žrtava, čije ime nije navedeno. „Poljubio me je u usta – jezikom. To je bilo odvratno. Milovao me. To me skamenilo. Učio me rečima i postupcima koji su mu bili nepoznati – masturbacija, felacio. Rekao sam sebi da ga moram poštovati, on je sveštenik. A moji roditelji su ga toliko cenili.“

Komisija procenjuje da je između 1950. i 2020. oko 330.000 dece širom Francuske bilo žrtva seksualnog nasilja u crkvi. U 216.000 slučajeva počinioci su očigledno bili sveštenici, a u više od 100 000 hiljada slučajeva laici Crkve.

22 člana ove komisije bili su sociolozi, psiholozi, istoričari i antropolozi – nije bili predstavnike crkve, ni žrtava zlostavljanja. Takođe nije bilo važno da li je neko katolik ili nije. Osim toga, nezavisnost komisije leži u francuskom sistemu:

U Francuskoj su crkva i država strogo odvojene. Crkva takođe ima daleko manje društvenih zadataka nego, na primer, u Nemačkoj, gde vodi bolnice i druge ustanove.

„Verovatno je zbog te nezavisnosti rezultat istrage Ciase bio toliko iznenađujući. Niko nije očekivao da će zlostavljanje biti tako široko rasprostranjeno u našoj crkvi“, kaže nadbiskup Lebornje.

Decentralizacija crkve i reforma

U izveštaju od 2500 stranica, nezavisna Komisija Ciase daje 45 predloga o tome tako nešto sprečiti u budućnosti.

Komisija kritikuje snažno centralizovanu strukturu moći Katoličke crkve – sveštenici su postavljeni na pijedestal i stoga dolaze u iskušenje da zloupotrebe tu moć.

Zatim,obuka sveštenika mora da se reformiše, da se više govori o skandaloznom zlostavljanju, a da se kandidati psihološki provere. Osim toga mora se postaviti pitanje celibata i reformisati kanonsko pravo koje bi trebalo da bude jasno podređeno sekularnom pravu.

Tajna ispovedanja ne bi trebalo da se primenjuje kada neko prizna seksualni napad. Osim toga, slučajeve zlostavljanja treba detaljno razmotriti i žrtvama pojedinačno nadoknaditi, koristeći resurse crkve i počinioca.

Katolička crkva nije zvanično reagovala na ovaj izveštaj, a očekuje se da će to biti u novembru, kada se bude održavala biskupska konferencija.

Izvor: DW.com