LEPOTICA NA UŠĆU

Avionski snimak Smedereva pokazuje da se ceo grad sliva, odnosno, počinje iz jedne tačke – ušća Jezave u Dunav, mesta na gde je sagrađena Smederevska tvrđava.

 

Istorijske okolnosti doprinele su da se Smederevska tvrđava, kao osnovna zamisao despota Đurađa Branković koji je želeo da stvori moderan grad, samo delimično ostvari i to u prve tri decenije trajanja od 1428. do 1459. godine. Padom poslednje srpske prestonice gasi se srpska srednjovekovna država.

smederevska tvrđava

Posetioci tvrđave, koja je sve češći izbor izletničkih poseta, moći će da saznaju, na primer, kako su prozori dvora despota Đurđa Brankovića bili zastakljeni murano staklom, kako su se vodile bitke ili kako se živelo na dvoru, navodi Goran Jovšić, direktor JP „Smederevska tvrđava“.

„Tvrđava je jedan živi svedok vremena. Živi jer se dosta stvari dešava u njoj – izložbe, promocije knjiga, viteški festivali i razne druge manifestacije. Vrvi od života i savako ko dođe, neće se pokajati“, naglašava Jovšić.

Na godišnjem nivou Tvrđavu poseti 100.000 posetilaca sa plaćenim ulaznicama i isto toliko tokom tri dana manifestacije „Smederevska jesen“, koja se održava još od 1888. godine, što je svakako zavidan broj. Pored toga, svakodnevno, više stotina šetača i rekreativaca obiđe Tvrđavu, navodi Jovšić.

S obzirom na novonastalu situaciju pandemije koronavirusa nadležni u Javnom preduzeću su preduzeli sve potrebne mere. Posetioci se upozoravaju na nošenje zaštitnih maski koje su obavezne, a postavljene su i dezobarijere i natpisi sa upozorenjima.

„S obzirom na to da je Tvrđava najveća ravničarska tvrđava u Evropi i na otvorenom, ona tih 100.000 posetilaca može da primi i u jednom danu, a da bez problema održe potrebno odstojanje, tako da ne moramo previše da brinemo. Ali ukoliko se pojavi više grupa, pravimo odgovarajući raspored obilazaka“, napominje Jovšić.

Od manifestacija koje su predviđene za ovo leto na Tvrđavi, za sada se zna da će se od 3. do 5. jula održati „Teatar u Tvrđavi“. Planiran je i muzički festival, a što se tiče Festivala srednjovekovnog viteškog takmičenja koji je trebalo da se održi u maju, za sada je odložen za 27. septembar i njegovo održavanje će zavisiti od situacije sa pandemijom koronavirusa. Takođe, i za manifestaciju „Smederevska jesen“ se prave rezervne varijante da, ukoliko bude potrebno, budu organizovani samo programi na otvorenom.

Posetioci Smedereva takođe treba da imaju na umu i da je Vila dinastije Obrenović koja je inače rezidencijalni objekat Vlade Republike Srbije otvorena za posetioce tokom vikenda, pa će oni koji dođu otkriti mnoge tajne iz perioda naše dinastije.

Izvor: RTS