NAJBOLJI HAKERI NA JEDNOM MESTU

U Kini je održano takmičenje u hakovanju. Kineski hakeri nisu uspeli da hakuju smartfon Xiaomi Mi 11 i kinesko električno vozilo.

 

U kineskom gradu Čengđu održano je takmičenje u hakovanju legalnih operativnih sistema. Takmičenje pod nazivom Tian fu kup preuzelo je pravila od najpoznatijeg i tradicionalnog takmičenja u hakovanju „Pwn2Own”.

takmičenje u hakovanju

Najbolji hakeri su bili iz bezbednosno-istraživačka firma „Kunlun Lab”, koji su za osvojeno prvo mesto dobili nagradu od 654.500 dolara.

Od najave takmičenja i postavljenih ciljeva, učesnici su imali nekoliko meseci da se pripreme za rad na uređajima koje je obezbedio organizator takmičenja. Imali su 3 puta po 5 minuta da pokušaju da pokrenu hakerski napad, na jednom ili više uređaj, kako bi povećali dobitke.

Takmičenje je obuhvatalo 16 različitih meta, a učesnici su uspeli da osvoje 13, što je zabeleženo kao veliki uspeh.

Od 16 postavljenih meta, nisu uspeli da hakuju „Synology DS220j NAS”, „Xiaomi Mi 11 smartfon i kinesko električno vozilo koje nije imenovano, ali i za koje se ni jedan od učesnika nije registrovao da pokuša eksploataciju, preneo je B92.

Većina eksploatacija su bile eskalacije privilegija i daljinsko izvršavanje koda; Međutim, dve ekploatacije su se na ovogodišnjem takmičenju istakle.

Prva je bila daljinsko izvršavanje koda bez interakcije- lanac napada na zakrpljeni IOS 15, koji radi na najnovijem „ajfonu” 13. Druga eksploatacija je bila daljinsko izvršavanje koda u dva koraka- lanac napada na „Gugl hromu”, što nije viđeno na hakerskim takmičenjima godinama.

Izvor: Politika.rs