MEŠAVINA ZA BOL U KOSTIMA

Stiže hladnije vreme, a sa njim i kostobolja i druge bolesti kostiju i neprijatnosti u njima. Osim ove mešavine postoji još narodnih recepata za reumu.

 

Hladni i vlažni dani znatno pogoršavaju teškoće obolelih, te su tokom jeseni i zime bolovi i simptomi najučestaliji i najjačeg intenziteta. Naročito trpe oboleli sa artritičnim promenama na malim zglobovima prstiju i velikim zglobovima ramena, kukova, kolena.

kostobolja

Sa oboljenjem zglobova ili nekim drugim oblikom hroničnog reumatizma u Srbiji živi oko milion i po ljudi. Bolje rečeno – boluje svaka četvrta osoba. Među njima naročito trpe oboleli sa artritičnim promenama na malim zglobovima prstiju i velikim zglobovima ramena, kukova, kolena. Hladni i vlažni dani znatno pogoršavaju teškoće obolelih, te su tokom jeseni i zime bolovi i simptomi najučestaliji i najjačeg intenziteta.

Pošto ne možete biti sigurni koji oblik artritisa imate, ili da li vaši simptomi ukazuju na neki drugi problem, najbolje je da prodiskutujete sa svojim lekarom u slučaju pojave bilo kakve vrste ukočenosti, oticanja, crvenila ili bolova u zglobovima. Ukoliko vam je već dijagnostikovan artritis, posetite lekara ako primetite novu ili drugačiju vrstu oticanja zglobova.

Kao dopuna medicinskim tretmanima može da posluži prirodno lečenje, a glavni cilj je da se oboleli vrati nesmetanom obavljanju redovnih dnevnih aktivnosti.

Čajna mešavina protiv reume

Sastojci: 20 g zove, 20 g koprive, 20 g breze, 20 g cvetova topole

Priprema: U 5 dl vode kuvajte brezu i koprivu 15 minuta. Sklonite sa vatre i dodajte ostale biljke, ostavite da odstoji nekoliko sati i procedite. Čaj uzimajte tokom dana umesto vode.

BioRheuma krema za reumu reuma balsam

Krompir protiv reumatizma

Krompir je veoma popularan stari narodni lek protiv reumatizma i može se koristiti na dva načina. Jedan od njih je da se svakodnevno piju po dve kašičice soka od sirovog krompira. Drugi je da se pije voda u kojoj je kuvana kora od krompira. Potrebno je oljuštiti krompir tako da na kori ostane i jedan dobar sloj krompira. Kora od krompira se kuva u malo vode, da bi gotov napitak bio jači. Nakon ceđenja, koncentrat treba piti najmanje tri-četiri puta dnevno po 0,5 dl.

Ulje od ruzmarina

Za masažu zglobova zahvaćenih reumatizmom veoma je dobro ulje od ruzmarina. Ono podstiče cirkulaciju i oživljava slabe i obamrle udove, pa je naročito korisno za starije osobe koje inače često pate od reume.

Listovi kupusa

Dobrim su se pokazali i sveži listovi kupusa sa kojih su odstranjeni tvrdi delovi. Listove prelijte ljutom rakijom i ušuškajte bolna mesta. Oblog se menja tri puta dnevno.