IZ ZAPISA NEMAČKOG OFICIRA

Ispovest nemačkog tenkovskog generala Hermana Hota u svom ratnom dnevniku u kome je zapisao jedan zanimljiv događaj tokom borbi s Rusima.

 

„Jedan dan negde kod Voronježa, moju tenkovsku grupu divizija napali su nas iznenada dva ruska tenka T-34.

generala hermana hota

Mi smo imali preko 250 tenkova. Ali njihovi tenkovi kao da su došli iz samog pakla, iznenada i udariše po nama. Odmah su nam izbacili iz stroja 9 tenkova.

Njihove topdžije su bili neverovatno precizni. Nijedan njihov hitac nije promašio neki naš tenk.

Kod nas je nastala panika. Ruski tenkovi nisu nijednom stali, već su stalno bili u pokretu i nikako da ih pogodimo. Strahovito su dobro manervisali tim grdosijama, a gađali ubojito.

Pet sati smo vodili žestoku borbu sa ta dva ruska tenka i jedva smo ih savladali. Poražavajuće je to što nijedan njihov tenk nismo pogodili.

Ruski tenkovi su ostali bez goriva i municije. Iz oba ta tenka su izišli osam ruskih vojnika i stali sa uzdignutim rukama kod svojih tenkova. Bio sam potpuno šokiran. Svi njihovi tenkisti su bile žene, tj. devojke od 16-22 godine.

Nisu pokazale ni trunku straha kada smo im prišli da ih zarobimo. Bile su ponosite i hrabre. Neverovatno lepe i vrlo dostojanstvene.

General Hepner besan zbog naših teških gubitaka naredio da se sve te devojke odmah streljaju. Začudo, svi naši vojnici i tenkisti su to odbili. Čak i bataljon SS-a.

Svi smo bili suviše zadivljeni…

Onda mi je prišao jedan SS major i rekao.

– Generale, mi ćemo ovaj rat izgubiti. (Misleći ako su Rusima ovako devojke hrabre, nema šta više da tražimo u ovoj prokletoj zemlji)

Posle smo te ruske devojke zamenili za neke naše oficire i vojnike… Inače nam je bilo uništeno 23 tenka!’

FB profil Zoran Đurović