NOVO OBOLJENJE

Donovanoza je tropska polna bolest poznata i kao „Granuloma inguinale“ (ingvinalni granulom).

 

Donovanoza se primarno pojavljuje u zemljama poput Indije, Nove Gvineje, nekim afričkim državama, ali sad se i Evropa trese zbog nje, jer je u Velikoj Britaniji uočen porast broja registrovanih slučajeva.

donovanoza

Bolest se prenosi seksualnim odnosom, a manifestuje kroz formiranje čireva na genitalijama. Za pojavu bolesti je odgovorna bakterija Klebsiella granulomatis, a ako se ne sprovede odgovarajuća terapija, upala može da rezultira destrukcijom inficiranog tkiva.

Počinje neprimetnim čvorićima

Donovanoza ne izaziva bolove, pa je često obolele osobe jednostavno previde. Na početku se na upalnim žarištima formiraju crvenkasti čvorići, koji onda relativno brzo nestanu. Ali onda se u njihovoj blizini počinju pojavljivati čirevi. Kad se dodirnu počinju da krvare. Mogu se pojaviti na raznim delovima tela, ali uglavnom u području genitalija.

Kod muškaraca je posebno pogođen penis, kod žena unutrašnja strana stidnih usana. Ako se infekcija ne uoči u ranoj fazi, odnosno ne tretira već na samom početku, pojavljuju se i gnojni otoci, a na kraju bolest uništava tkivo.

Vreme inkubacije se razlikuje. Između infekcije i pojave donovanoze može da prođe između sedam dana i 16 nedelja.

Muškarci dvaput podložniji

Većina ljudi koji se zaraze donovanozom su stari između 30 i 40 godina. Podložni su i muškarci i žene, ali kod muškaraca se bolest pojavljuje dva puta češće nego kod žena.

Za potrebe dijagnoze lekari uzimaju bris pogođenog dela tela, odnosno tkiva. Ako je dijagnoza jednoznačna i jasna, pacijentima propisuju uglavnom antibiotike. Pod uslovom da bolest počne da se leči u ranoj fazi, moguće je kompletno ozdravljenje. A ako se radi već o naprednom stadijumu, moguće posledice su edemi, „stiskanje“ mokraćne cevi, vagine ili analnog kanala, a mogući su i trajni ožiljci.

U slučaju infekcije, ljudski organizam ne gradi imunitet protiv uzročnika bolesti, a to znači da nema zaštite od moguće nove infekcije.

Kako se zaštititi?

Kao i kod svih drugih bolesti koje se prenosi seksualnim kontaktima i kod donovanoze važi da je najbolja zaštita od uzročnika infekcije prilikom seksa korišćenje kondoma. U tropskim zemljama ovo je endemska bolest.

Izvor: DW.com