INDIJANSKI PLEMIĆ

Erni Lapoint sada ima i naučni dokaz da je potomak legendarnog poglavice. Postupak za utvrđivanje ove rodbinske veze trajao je 14 godina.

 

Uzorak kose koji je pripadao Biku koji sedi, legendarnom poglavici američkih Indijanaca iz 19. veka, omogućio je naučnicima da potvrde da je Erni Lapoint, muškarac iz Južne Dakote, njegov praunuk.

erni lapoint

Eksperti su uzeli DNK iz malog uzorka kose Bika koji sedi, koji je decenijama čuvan u poznatom vašingtonskom muzeju Smitsonijan i uradili analize. Konačni rezultati koji su objavljeni pre nekoliko dana potvrdili su ono što je Erni Lapoint (73) tvrdio sve vreme, da je zaista praunuk Bika koji sedi.

Čitav postupak trajao je neobično dugo, kako prenose američki mediji, čak 14 godina, Toliko je, naime, istraživačima bilo potrebno da otkriju način izdvajanja upotrebljive DNK iz kose, koja se raspadala nakon skladištenja na sobnoj temperaturi pre nego što ju je Smitsonijan predao Lapointu i njegovim sestrama 2007. godine.

Otkriće je rezultat nove tehnike koja omogućava da se genetske informacije dobiju iz fragmentiranog uzorka stare DNK, prenosi Tanjug vest Bi-Bi-Sija.

„Osećam da je ovo istraživanje DNK još jedan način da identifikujem moju povezanost sa pradedom. Ljudi dovode u pitanje vezu moje porodice sa našim pretkom, Bikom koji sedi, otkad znam za sebe. Oni nam konstantno stvaraju neprijatnosti i verovatno će sumnjati i u ove nalaze”, rekao je Lapoint, koji ima tri sestre.

Iako je analiza DNK materijala u razne svrhe danas izuzetno česta, ona je sada prvi put korišćena da bi se potvrdila veza između živog srodnika i davno preminule istorijske ličnosti. Ovo otkriće stvara mogućnost da se slične analize rade i ubuduće kako bi se potvrdile veze raznih istorijskih ličnosti čiji se ostaci čuvaju u Smitsonijanu sa živim rođacima.

Novu metodu razvili su naučnici predvođeni Eskeom Vilerslevom, direktorom Geogenetičkog centra Lundbek fondacije na Univerzitetu u Kembridžu.

Bik Koji Sedi, odnosno Tatanka Jotanka, rođen je oko 1831. godine i bio je poglavica Lakota. Zahvaljujući njemu plemena Sijuksa koja su živela u Velikim ravnicama ujedinila su se u borbi protiv belih doseljenika. Indijanci su pružali jak otpor doseljenicima koji su zauzeli plemensku zemlju i američkoj vojsci koja je pokušavala da ih protera sa njihove teritorije.

Bik koji sedi predvodio je indijanske ratnike koji su porazili savezne trupe na čijem je čelu bio general Džordž Kaster, u bici kod Litl Big Horna 1876. godine u današnjoj američkoj državi Montani. Ubijen je 1890. godine.

Izvor: Politika.rs