ČUDACI I NJIHOVA DOSTIGNUĆA

Mnogi od nas sanjaju o postavljanju svetskog rekorda, jer ko ne bi želeo da bude u nečemu ispred svih. Međutim, neki Ginisovi rekordi bolje da se ne dostižu…

 

Dakle, postoje neki Ginisovi rekordi koji nikada nisu planirani da se dese, a malo ko će ikada poželeti da ih obori.

ginisovi rekordi

Najjači udar tornada bez povrede

Met Suter je imao devetnaest godina kada se oluja nadvila nad njegov rodni grad Fordland. Dok su naleti vetra i kiše zasuli prikolicu u kojoj je bio sa bakom i dekom, stajao je na sofi i pokušavao da zatvori prozor obučen samo u donji veš.

Tada je čuo jak udarac.

– Postajalo je sve glasnije i glasnije, kao da 10 vojnih aviona dolazi pravo na nas, rekao je. Vrata mobilne kućice su eksplodirala, a zidovi i pod su počeli da se pomeraju. Prikolica je počela da se prevrće, a zidovi da se ruše. Tada je luster udario Sutera u glavu, nokautiravši ga. Mladić se našao zarobljen u vrtlogu.

Bio je to tornado F2 i nosio je Sutera 398,37 metara, dužine četiri fudbalska igrališta. Probudio se u polju, živ i nepovređen, osim male rane na temenu. Međutim, Suterov rekordni let nije bez presedana. Godine 1999. beba iz Oklahome preživela je kada ju je tornado bacio 30 metara.

Još jedna devojčica iz Južne Dakote i njen poni ostali su nepovređeni kada ih je tornado odbacio 300 metara 1955. godine.

Najplodniji roditelji

Ginisov rekord za najviše dece rođene od jedne majke pripada ženi ruskog farmera. U životu je rodila 69 beba! Evo njene priče.

Ime joj se ne zna sa sigrnošću, ali je izvesno da je bila supruga ruskog farmera po imenu Feodor Vasiljev. Neki izvori kažu da se zvala Valentina.

Dakle, gospođa Valentina Vasiljev porađala se 27 puta.

Prema podacima lokalnog manastira, koji su poslati vladi u Moskvu, gospođa Vasiljev rodila je između 1725. i 1765. godine 16 pari blizanaca, sedam puta je na svet donela trojke, a četiri puta četvorke. To ukupno iznosi 69 beba od kojih je 67 preživelo rano detinjstvo, što je samo po sebi dosta neverovatno, budući da su stope smrtnosti dece u tom periodu bile visoke.

Gospođa Vasiljev je provela ukupno 18 godina u trudnoći. Čak i uzimajući u obzir pauze između trudnoća za negu novorođene dece, tehnički je imala dovoljno vremena za 27 trudnoća. Budući da joj je tendencija ka višeplodnim porođajima genetski određena, ima smisla zašto je imala toliko blizanaca i trojki.

Ono što komplikuje priču je da se Valentinin suprug na kraju odvojio od nje i dece i oženio drugi put, te da je njegova druga supruga rodila šest pari blizanaca i dva puta trojke. To znači da je Feodor za života imao 87 dece!

Najduži nos na svetu

Mehmet Ozjurek iz Turske vlasnik je najdužeg nosa na svetu, zbog čega je ušao i u Ginisovu knjigu rekorda.

Rekord je oborio još 2010. godine, kada je gostovao u italijanskoj TV emisiji pod nazivom „Lo Show dei Record“ kako bi njegov nos izmerili profesionalci.

Budući da je nos jedan od retkih delova tela koji nastavlja da raste sa godinama, kao i uši, velika je verovatnoća da će Mehmet tokom novog merenja nakon 11 godina oboriti svoj lični rekord.

Ako je verovati izveštajima, Tomas Veders, poznatiji kao Tomas Vedhaus, imao je najveći nos ikada izmeren. Cirkuzant iz Jorkšira koji je živeo u 18. veku, navodno je imao nos dugačak čak 19 centimetara.

Najružnija žena na svetu

Julija Pastrana nosi titulu najružnije žene koja je ikada živela, bila je deo cirkuske postavke sa kojom je obišla Ameriku, Evropu i Rusiju.

U stvari posredi je jedna veoma tužna priča. Na Julijin izgled uticao je retki genetski poremećaj. Od rođenja je patila od kongenitalne hipertrihoze zbog koje joj je celo telo bilo prekriveno gustim dlakama. Patila je i od gingivalne hiperplazije zbog koje su joj usne i desni bili zadebljani.

Međutim, ni jedna od tih bolesti nije joj dijagnostikovana za života Bila je udata za Teodora Lenta, koji je oženio kako bi profitirao na njenim deformitetima. 1859. godine Pastrana je zatrudnela, ali je i njen sin je nasledio hipertrihozu. Dete je umro samo 35 sati nakon porođaja, a ona je umrla pet dana kasnije. Imala je samo 26 godina.

Zbog toga je godinama eksploatisana u sklopu putujuće izložbe, a čak i kada je preminula njeno telo je izlagano svuda po svetu. Njen muž i menadžer Teodor Lent predstavljao ju je kao „ženu medveda“ i ljudima naplaćivao ulaznice da bi je videli.

Telo Julije Pastrane, žene koju su zbog toga što joj je telo bilo prekriveno dlakom prozvali najružnijom ženom na svetu, nakon 153 godine vraćeno je u njenu domovinu – Meksiko.

Izvor: Magazin novosti