JEDNO VAĐENJE KRVI

„Galeri“ je nova vrsta testa koji može otkriti više od 50 vrsta raka kroz jedno vađenje krvi, a pre nego osoba dobije ikakve simptome.

 

Kako piše „Healthline“, „Galeri“ test istovremeno može pokazati gde se karcinom nalazi i predstavlja nadu za rano otkrivanje bolesti.

galeri

Pre sedam godina, naučnici iz Ilumine, kompanije za sekvenciranje DNK u San Dijegu, vodili su istraživanje tražeći fragmente DNK u krvi trudnica koji bi mogli da ukazuju ​​na hromozomske abnormalnosti.

Tokom istraživanja, patolog je otkrio nešto neočekivano u 10 uzoraka krvi – umesto hromozomskih poremećaja, testiranje je pokazalo abnormalnosti DNK.

Ovo istraživačima nije imalo smisla, ali postojala je određena sumnja da je u pitanju rak.

Istražujući dalje, istraživači su saznali da je jedan od 10 učesnika zapravo dobio dijagnozu karcinoma, a drugi u toj podgrupi takođe su imali rak – uprkos činjenici da nisu imali simptome.

Ovo je uverilo Iluminino vođstvo da 2016. stvori spin-off kompaniju pod nazivom „GRAIL“ koja je kreirala novi test pod nazivom Galeri, a koji može da otkrije rane faze raka pre nego što osoba ima simptome.

U kliničkim studijama, ranija verzija testa Galeri pokazala je sposobnost otkrivanja više od 50 vrsta raka (od kojih 45 nema preporučeno ispitivanje) kroz jedno vađenje krvi.

Studija sprovedena ove godine sa 6.600 učesnika, uključujući kliniku „Mayo“, otkrila je 29 signala koji su praćeni dijagnozom raka. Druga studija je prijavila lažno pozitivnu stopu manju od jedan odsto.

Sveukupno, GRAIL je uključio više od 134.000 ljudi u klinička ispitivanja krvnog testa koji takođe pokazuje gde se rak nalazi.

„Kada se u ovim ispitivanjima otkrije signal raka, test takođe precizno utvrđuje gde se rak nalazi u telu“, rekao je za Healthline dr Džošua Ofman, glavni medicinski službenik i šef spoljnih poslova u GRAIL-u.

GRAIL, kojeg je Ilumina ponovo kupila za osam milijardi dolara, sklopio je partnerstvo ranije ove godine sa farmaceutskim kompanijama Amgen, AstraZeneca i Bristol Myers Squibb.

Kompanije će uskoro početi koristiti GRAIL-ovu tehnologiju za testiranje, a plan je da do 2024. i 2025. godine test bude dostupan za milion ljudi.

Izvor: Klix.ba