KOŽA LICA OGLEDALO ZDRAVLJA

Samo određene promene na licu treba da nas navedu na razmišljanje o dosadašnjem tretmanu. Izgled lica treba da nam kaže da li treba da preveniramo neku potencijalno opasnu bolest.

 

Ne kaže se bez razloga da je koža lica ogledalo zdravlja. Svako kome je zdravlje imperativ, odvaja vreme za sebe i prati sliku u ogledalu. Na njemu se može pročitati da li postoje greške u dosadašnjem tretmanu i koji su potencijalni zdravstveni problemi u telu. Ovo je važno savladati, jer suptilne poruke na licu, mogu pomoći da se ne zakasni sa odlaskom kod lekara.

izgled lica

Neka se desi da je u pitanju lažna uzbuna. Bolje da je tako, nego da se zapusti potencijalno opasno oboljenje. Zanemarivanjem signala koje telo šalje putem lica ne činimo dobro sebi, već dozvoljavamo da se problem produbljuje, možda i do tih razmera da će vam zaista biti potrebna medicinska pomoć. Sprečite da do toga dođe i radite na prevenciji.

U nastavku otkrivamo koje promene na licu treba da nas navedu na razmišljanje o dosadašnjem tretmanu lica i tela.

Bubuljice na licu

Jedna-dve bubuljice na licu nisu strašna stvar. Kod žena je potpuno normalno kada su u PMS- u da imaju poneku promenu na koži. Neke žene čak vole ovu pojavu, jer znaju da se menstrualni ciklus bliži i da će svi drugi neprijatni simptomi nestati. Sa druge strane, lice prekriveno mitiserima, aknama ili potkožnim bubuljicama, znak je da se kod vas upali lampica. Postoji velika verovatnoća da nešto ne radite kako treba u nezi lica ili je problem unutrašnje prirode.

Bubuljice na licu su vrlo često karakteristične za hormonski disbalans u telu. Pojačano lučenje polnih hormona često dovodi do promena na koži koje se najčešće ispoljavaju u vidu bubuljica. To je nešto što podjednako pogađa i muškarce i žene. Nisu ni samo polni hormoni krivci za pojavu bubuljica. Hormoni nadbubrežne žlezde, kortizol i adrenalin, takođe mogu biti uzrok nastanka bubuljica na licu, ali u nešto manjoj meri.

Kod žena, bubuljice na licu (posebno na bradi), mogu ukazivati na policistične jajnike. Ovaj poremećaj nije bezazlen i može dovesti do mnogih problema u reproduktivnom zdravlju žene, uključujući i sterilitet. Samo blagovremeno otkrivanje i rano lečenje može dovesti do poboljšanja i izbegavanja ovako fatalnog ishoda.

Ne morate misliti ni samo negativno. Previše bubuljičavo lice u odraslom dobu, može da govori i o tome da verovatno pravite greške kada je ishrana u pitanju. Previše masne hrane i slatkiša, a premalo proteina, mineralnih materija i vitamina, jedan su od vodećih razloga za pojavu bubuljica na koži.

Tamni podočnjaci

Svima se dešava da imaju podočnjake posle neprospavane noći, ali stalno tamni i naduveni podočnjaci i kada uredno spavate su znak za uzbunu. Pod urednim snom podrazumeva se najmanje šest do osam sati sna, kao i uslov da u krevetu budete najkasnije do 22h, jer se organizam tada najbolje odmara. Ako niste ludovali prethodnih par noći, a budite se naduvenih i otečnih očiju i podočnjaka, možda je vreme za lekara.

Proverite ima li pomoći od hladnih obloga, pokrivanja očiju krastavcem i kesicama čaja. Ako prirodne metode ne pomognu, nabavite svoje pakovanje kreme za negu kože ispod očiju i podočnjaka. Ako i to ne pomogne, problem je vrlo verovatno unutrašnje prirode. Otečeni podočnjaci često signaliziraju da je problem uzeo maha i da bi trebalo da proverite svoje zdravstveno stanje. Zato je važno da utvrdite zašto se javljaju podočnjaci.

Ono što tami kolutovi ispod očiju poručuju je poremećaj u kruženju tečnosti kroz organizam. To mogu biti čak i početni problemi sa bubrezima ili mokraćnom bešikom. Bubrezi su takvi organi da retko emituju bol ili neke druge tegobe, pa u loš rad bubrega ne možete ni posmnjati. Kada dođe do bola u predelu krsta, oticanja i problema sa mokrenjem, samo par koraka vas dele od dijalize. Tada je kasno za lečenje.

Mokraćna bešika je nešto drugačija priča. Ona daje simptome i najmanje upale. Opomenuće vas i ako duže vreme ne unosite dovoljne količine vode. Iako je količina vode individualna za svakog, nekih dva litra je mera koja se preporučuje u toku dana. Najčešće se dešava da je došlo samo do dehidratacije, ali nije na odmet proveriti šta se u telu zbiva.

izgled lica sminka

Suve, ispucale usne

Sluzokoža na usnama zahteva svakodnevnu negu kremom za usne (grožđanom mašću ili labelom). Pored velikog truda koji ulažete, dešava se da sluzokoža usana ispuca. Do toga dolazi, jer se sluzokoža usana vrlo brzo zasiti jednog preparata, pa je poželjno da sa vremena na vreme, promenite sredstvo za njihovu negu. To može biti i neki prirodni preparat, poput meda, pantenola i sl. Nije na odmet povremeno odraditi i piling usana. Međutim, nekada im nema pomoći negom. To je zato što su usne vrlo osetljive na različite promene u telu.

Prvo na šta možete posumnjati kod ispucalih usana je da vam fali vitamin C u ishrani. On je neophodan za dobar imunitet organizma, ali možda još važnije, za vezivanje gvožđa u krvi. Ako dođe do njegovog nedostatka u telu, može da se desi da postanete anemični. Suve, ispucale usne su jedan od upečatljivijih simptoma ove bolesti.

Anemiju ćete prepoznati i po bledilu usana. Ako ste do sada imali jarku boju usana, a one su već duži vremenski period svetle i ne razlikuju se od boje kože, to može biti prvi znak za uzbunu.

Dakle, ako niste provodili vreme na vetru bez odgovarajuće zaštite na usnama, možda se radi o ovom nezgodnom zdravstvenom problemu. Anemija daje još neke simptome, poput generalnog bledila u licu i blage nesvestice, pa ako ovi simptomi budu u paru, eto razloga za proveru krvne slike.

Popucali kapilari na obrazima

Rumeni obrazi su nekada bili simbol zdravlja i vitalnosti, ali to odavno nije tako. Šta više, moda se toliko promenila da je postalo možda malo i ružno biti crven u licu. Ljudi to najčešće tumače kao znak sramežljivosti i neprijatnosti u nešto većem krugu ljudi, a često i kao nedostatak samopouzdanja.

Dešava se da se obrazi zarumene i usled čestih promena telesnih temperatura, što je karakteristično za zimske periode kada provodimo vreme u naizmenično toplim i hladnim uslovima. Ovo takođe nije ništa neobično i ne bi trebalo da vas brine.

Međutim, ako je u prostoriji prijatna temperatura, a vama „gore” obrazi, to može biti znak povišenog krvnog pritiska. Visok krvni pritisak često ne daje nikakve simptome, dok ne dođe do pravog oštećenja krvnih sudova.

Neka popucali kapilari na licu budu među prvim simptomima da idete na redovnu kontrolu. Razlog pre ako imate iznad pedeset godina života. Kako on vodi u kardiovaskularne bolesti, danas vodećoj bolesti po smrtnosti, jasno vam je da treba proveriti ovo stanje.

Izraženi kapilari na obrazu, neretko su simptom oboljenja kože pod nazivom Rozacea. Ovo je jedan od neugodnijih problema sa kožom lica, jer je samo lečenje nepredvidivo. Nikad se ne zna šta je dovelo do ovog oboljenja, mada pretpostavlja se da stres dosta utiče, kao i neki spoljašnji faktori poput niskih ili visokih temepatura, alkohol, jaki začini i sunčanje. Njen pratilac su neretko i fleke na koži, ali o tome drugom prilikom.

Bore na licu u dvadesetim godinama

Navikli smo da bore na licu primetimo tek posle tridesete godine života, kada je i prirodno da se pojave. U tom periodu dolazi do smanjenja proizvodnje kolagena i elastina, proteina zaslužnih za zategnutost kože. Tada se i količina hijaluronske kiseline u koži smanjuje, pa tu i tamo poneka bora nije smak sveta.

Ali, šta ako se bore pojave pre vremena? Sigurno znate bar jednu izuzetno mladu osobu sa izraženim borama na čelu ili oko očiju. Ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo o čemu se tu zapravo radi, ali jedno je sigurno. Nije prirodno imati bore u dvadesetim godinama ili u pubertetu!

Neki nutricionisti smatraju da su bore na čelu znak da osoba ima loše prehrambene navike i probleme sa organima za varenje. Možda je to samo znak da postoji neki vid intolerancija na hranu, ali nije na odmet proveriti. Nepodnošenje glutena je danas vrlo rasprostranjena stvar, pa je to jedan od pravaca u kome biste mogli da razmišljate da biste ih se rešili.

Neredovna ili neuravnotežena ishrana takođe ostavlja posledice i na koži lica u vidu bora. Samo tri obroka u toku dana, nedovoljno je da biste podmirili svoje dnevne potrebe za hranjivim nutritijentima. Zapravo, tri obilna obroka opterećuju organe za varenje i utiču na stalne skokove šećera u krvi, što se ne odražava dobro na organizam generalno. Lekari preporučuju čak šest manjih, a pravilno raspoređenih obroka na dan.

Bore u dvadesetim godinama mogu upozoravati na ozbiljne propuste u nezi kože. Greške kada je izbor preparata za lice mogu do te mere da naprave štetu na koži. Kako je svaka koža individualna, potrebno je negu prilagoditi baš vašem tipu kože.

izgled lica pegice

Ono na šta treba upozoriti sve mlade je da ako žele lepu kožu tokom života i da izbegnu pojavu bora u dvadesetim jeste da izbegavaju Sunce. Dug boravak na Suncu i izloženost sunčevim zracima loše se odražava na kožu lica, a može dovesti i do pojave bora ranije nego što bi trebalo. Bore su svakako zabrinjavajuće ako se jave prerano.

Šta koža lica poručuje

Koža lica ume i da signalizira da ste izgubili bitku sa stresom, da je on uzeo maha i da bi trebalo da preispitate svoje prioritete. Možda ste previše psihičkog tereta natovarili sebi, pa sada popušta i fizičko zdravlje. Kako je u današnje vreme teško ne biti pod stresom, na nama je da stvari okrenemo u svoju korist i povedemo računa o sebi. Postavljanje granica i stavljanje sebe na prvo mesto, nije znak sebičnosti. Promena životnih navika, ono je što promene na koži lica od vas zahtevaju.

Ne posmatrajte promene na licu kao neprijatelje. Oni su samo znak da dosadašnje postupanje sa organizmom ne dovodi do pozitivnih rezultata. Jedno je sigurno, negde pravite grešku ako često imate bubuljice, izražene podočnjake, fleke na koži i slične manifestacije. Ono što koža lica pokušava da vam kaže je da ste negde napravili propust i da je potrebno da se pozabavite uzrokom, a ne posledicama.