DA LI VAM JE AGENCIJA POTREBNA?

Ukoliko je fizičko lice odlučilo da proda stan, kuću, plac ili vikendicu, najbrže će to uraditi na dva načina.

 

Prva opcija bi podrazumevala da se, kao uostalom i prilikom prodaje bilo kakvog drugog fizičkog proizvoda, telefonom (ili fotoaparatom) fotografiše stan, „okači“ na profil na nekoj od društvenih mreža ili na nekoj od tome namenjenih grupa.

prodaja stana

Zatim se fotografije sa opisom pošalju nekoj od najbližih ili najpoznatijih agencija za nekretnine. Prodavac, pritom, mora da bude spreman na danonoćne pozive, na agencije koje dolaze sa svojim kupcima, kao i na ljubazan razgovor sa kupcem u terminu koji mu najviše odgovara. Kupce treba svakog dana ljubazno dočekati, ispraćati, slušati njihove zamerke i primedbe koje se odnose na stan, kako nedostaje jedna soba, kako se mora puno ulagati u renoviranje, kako je cena previsoka, te kako će se javiti čim porazgovaraju sa bližnjima kod kuće. Po nekom nepisanom pravilu, to javljanje se skoro nikad i ne desi ponovo. Naravno, vreme prodavca trpi, kao i porodica i posao.

Druga opcija jeste odabir neke od agencija za prodaju nekretnina. Ukoliko se prodavac odluči na taj korak, agencija će preuzeti kompletan i najvažniji deo posla, a to je marketing. Agenti se posvećuju nekretnini koja se prodaje, preuzimaju brigu o kupcima, javljaju se na pozive, odgovaraju na primedbe, zakazuju termine za razgledanje nekretnine, proveravaju čak i to koga dovode u stan prodavca, tačnije samo ozbiljne kupce kojima odgovaraju karakteristike stana koji se prodaje. Primera radi, ako se agenti kupcima neće nuditi stan u jednom delu grada, ako je sfera interesovanja kupca potpuno drugi deo grada. Agencije za nekretnine takođe imaju zadatak i da primaju ponude, kako ozbiljnih, tako i neozbiljnih kupaca, da pregovaraju bolje od prodavca, a opet u njegovo ime i u njegovom interesu. U tom slučaju jedini zadatak prodavca bio bi da se sa ličnim ispravama pojavi kod Javnog beležnika kada je prodaja sa kupcem ugovorena.

Kako odabrati pravu agenciju?

Agenti imaju zadatak i da klijentima objašnjavaju proceduru kupoprodaje, koja su prava i obaveze prodavca i kupca. Praktično, klijent do potpisivanja ugovora o kupoprodaji nema nikakvih obaveza. U vreme lakog i brzog pristupa internetu, lako je odabrati odgovarajuću agenciju na osnovu brojnih parametara. Treba, ipak, istražiti i videti koja agencija i kako posluje, da li ima recenzije, šta su prodali u nekom skorijem periodu, šta će konkretno uraditi za onoga ko kupuje ili prodaje. Naravno, obostrano poverenje se nameće kao nužno.

Takođe, treba se informisati o dužini postojanja agencije. Bitna je i veličina agencije, tačnije broj zaposlenih i promet. Poslovni fokus agencije, odnosno zakup ili promet nekretnine je važan faktor. Ponekad i ponuda na internet sajtu agencije može da pruži odgovor na pitanja interesanata. Opseg usluga koje agencija nudi, poput pravne pomoći, primera radi, često utiče na izbor određene agencije. Profesionalnost agenata je možda i stvar od ključnog značaja za nekoga ko se prvi put upušta u prodaju određene nekretnine. Naravno, preporuke poznanika, prijatelja i rođaka su možda i glavni činioci pri odabiru. Zadovoljstvo klijenata je činilac koji je na vrhu prioriteta svake agencije.