PORAZ PUSTINJSKE LISICE

Kako je Sveti mučenik Mina odlučio ishod čuvene bitke kod El Alameina, o kojoj je snimljen i film „The Battle of El Alamein“ iz 1969. godine.

 

Kako je Sveti mučenik Mina odlučio ishod čuvene bitke, o kojoj je snimljen i film „The Battle of El Alamein“ iz 1969. godine. Vredi reći da je Romel, prozvan „pustinjska lisica“ zbog svojih uspeha na afričkom frontu, do ove bitke nosio titulu nepobedivog.

sveti mina

U junu 1942, tokom nemačke ofanzive u severnoj Africi, koja je odlučila ishod II svetskog rata, nemačke snage pod komandom generala Romela bile su na svom putu ka Aleksandriji. Zaustavili su se u blizini mesta koje Arapi zovu El Alamein (mesto Mine). Drevna crkva u ruševinama u blizini Abu Mene, bila je posvećena Svetom mučeniku Mini, gde neki kažu da je i sahranjen. Ovde su se, oslabljene savezničke snage, uključujući i neke Grke, suočili sa brojčano i vojno nadmoćnijom nemačkom vojskom.

Rezultat dolazeće bitke kod El Alameina činio se izvesnim.

Tokom prve noći borbi, u ponoć, Sveti Mina pojavio se iz ruševina svoje drevne crkve, usred nemačkog logora na čelu krda kamila, upravo kako je oslikan na jednoj od fresaka runirane crkve koja prikazuje njegova čuda. Ovo zapanjujuće i zastrašujuće priviđenje, toliko je uzdrmalo nemačku hrabrost da je doprinelo briljatnoj pobedi saveznika.

Vinston Čerčil je rekao o ovoj pobedi: „Ovo nije kraj. Ovo nije ni početak kraja, ali je, možda, kraj početka.“

Takođe je zapisao: „Pre Alameina nikada nismo imali pobedu. Posle Alameina, nikada nismo imali poraz.“

Egipatska Gazeta (The Egyptian Gazette) piše o ovom čudu u broju iz 10. novembra 1942. godine. Već sledećeg dana, 11. novembra 1942, Papa i Patrijarh Aleksandrijski i Sve Afrike Hristofor II proslavio je slavu Svetog Mine u crkvi Svetog Save Osvećenog i zablagodario Gospodu na učinjenom čudu. Srpska Pravoslavna Crkva takođe proslavlja Svetog Minu 11. novembra po julijanskom kalendaru, odnosno 24. novembra po gregorijanskom kalendaru.

Kao znak zahvalnosti, saveznici su ponudili pomoć u obnovi porušene crkve Aleksandrijskoj patrijaršiji. Crkvu Svetog Mine obnovila je Koptska crkva 27. novembra 1959. Ovi događaji ponovo su oživeli sećanje na ovog Božijeg ugodnika iz 3. veka.

Izvor: Smrt svetu