UZGAJALA SE SA KUKURUZOM

Kinoa je biljka sa viševekovnom tradicijom, koja se uzgajala paralelno sa kukuruzom u doba Inka.

 

Jedna od najstarijih drevnih žitarica čije se prednosti sa zadovoljstvom prepričavaju i prenose sa kolena na koleno jeste kinoa.

kinoa

Kinoa ima karakteristike trave, spanaća i cvekle, sa hranljivim sastojcima koji su svojstveni žitaricama. Još u drevnim vremenima je prepoznato blagotvorno dejstvo na području Anda, odnosno regiji Južne Amerike.

Kinoa je biljka sa viševekovnom tradicijom, koja se uzgajala paralelno sa kukuruzom u doba Inka. Koristi se kao namirnica nezaobilazna u zdravoj, izbalansiranoj i dijetetskoj ishrani, zahvaljujući izobilju vitamina, proteina, minerala i korisnih vlakana. U pitanju je biljka veoma izdržljive strukture, koja opstaje i u ne tako otpimalnim temperaturnim i drugim atmosferskim uslovima.

Blagotvorno dejstvo na zdravlje ljudi

Ogroman je broj prednosti koje stvara kinoa u domenu zdravlja ljudi, jer obezbeđuje odličan kompleks vitamina i drugih korisnih sastojaka. Zahvaljujući snažnim vlaknima sa upijajućim svojstvima, zatim vitaminu E, folnoj kiselini i polisaharidu, smanjuje se rizik pojave dijabetesa i uspostavlja optimalan nivo šećera. Kinoa ima značajno dejstvo i u pogledu uspostavljanja optimalne telesne težine, jer suzbija apetit i stvara osećaj zasićenja hranom. Bogat nivo vitamina B i magnezijuma, čini da žitarica ovakvih svojstava bude veoma delotvorna na sprečavanje upornih glavobolja.

Zbog velikog broja korisnih sastojaka, u pitanju je namirnica koja je neizaobilazna u programima dijeta. Pored toga, zbog izobilja kalijuma koji je najviše karakterističan za ovu žitaricu u poređenju sa svim ostalim, krvni pritisak se reguliše za vrlo kratko vreme. Pored toga, regulisanje nivoa holesterola kinoa vrši uz upijajuća vlakna i lučenje žučne kiseline. Najčešće se ova žitarica konzumira nakon prokuvavanja u vodi, kao i u kombinaciji sa povrćem, posebno lukom, krastavcem i paprikom. Pravi je izbor za sportiste, jer pruža neophodnu snagu, ali i za vegane i vegetarijance, pored tradicionalno poznatih recepata za dijete.

Sastojci koje daju vitalnost organizmu

Kinoa je biljka koja sadrži ogroman broj korisnih sastojaka i hranljivih materija koje prave razliku u odnosu na druge namirnice, baš zbog toga što ih ima u izobilju. Nutritivna svojstva imaju odlične parametre, i zbog toga se preporučuje u svakodnevnoj ishrani, a posebno za ljude sa srčanim i brojnijm drugim problemima, kao i prilikom sprovođenja dijeta nutricionista. Prvenstveno, ova žitarica je odličan izvor proteina, kao i vitamina i minerala. Od poznatih vitamina, kinou krase B i E, što je kompleks koji je blagotvoran za vitalnost svih organa.

Pored toga, antioksidansi poznati kao flavonidi, štite organizam i celokupno telo od neželjenih uticaja i pratećih dejstava svakodnevnih navika i ishrane. Značajni sastojci jesu i različite mononezasićene masti, kao i kiseline – omega 3 i oleinske. Dodatno, sastav od čak 8 različitih aminokiselina, daje blagotvorna dejstva na zdravlje organizma. Najveći broj drugih žitarica ima duplo manje aminokiselina. Prisustvo magnezijuma bitno je za pravilan rad i vitalnost mišića, sprečavanje pojave migrena i grčeva u nogama.

Kinoa je jedna od najstarijih žitarica, koja je nastala mnogo pre pojave najvećeg broja drugih vrsta. Sadrži veliki broj vitamina, minerala, aminokiselina, proteina, masti i drugih korisnih sastojaka, koji obezbeđuju vitalnost i zdravlje organizma, uz osećaj svežine i lagodnosti tela. Preporučuje se kod svih zdravstvenih tegoba, kao namirnica koja je nezaobilazan deo modernih recepata za sportiste, dijete, ali i svakodnevnu izbalansiranu i potpuno hranljivu ishranu.

Izvor: Dnevno.rs